Kan peanutbutter være del af en sund kost?
Forleden delte en af mine kollegaer en artikel på facebook fra et amerikansk helsesite: ”selv økologisk peanutbutter er dårligt”
https://www.healthnutnews.com/even-organic-peanut-butter-bad/
Jeg var nysgerrig og klikkede mig over og læste artiklen, det er altid godt at blive klogere. Men hmmm…
Lad mig lige starte et helt andet sted. Noget af det jeg lærte fra mine tidligste læremestre var NON CREDO. Non credo kan oversættes til noget der ligner ”Tro ikke”. En påmindelse om at beholde et nysgerrigt, åbent sind og ikke blindt og ukritisk tro på og godtage menneskeskabte ideer, koncepter, dogmer, principper, teorier, doktriner… ikke bare blindt følge med strømmen, men derimod praktisere en nysgerrig og undersøgende tilgang. Og samtidig ikke blindt hænge fast i gamle -egne og kollektive – overbevisninger og indlærte ”sandheder”.
For at udvikle en kritisk sans og evnen til at skelne, til at opdage og mærke, hvorvidt noget giver mening/ er sandt (for mig). Og for ikke at spænde ben for og hindre udvikling og ny læring.
(At noget giver mening er ikke nødvendigt for at det er sandt, og der er mange sandheder, men det er ikke det jeg vil ind på her).
Non credo er en praksis, som jeg til stadighed udøver. Det har betydet, at jeg ikke bare tager ting, jeg læser og hører for gode varer. Jeg stiller spørgsmål, undrer mig, tænker ud af boksen og undersøger. ”Kan det virkelig passe?” ”er det nu også rigtigt?” … en endeløs nysgerrighed, som tit fører langt omkring og kræver timer og ofte dage og måneder for at finde et svar. Ikke altid lige praktisk.
Nu er det jo ikke sådan, at jeg giver mig i kast med at undersøge alle ”sandheder” jeg støder på. Så kunne jeg ikke lave andet. Men når det handler om mit felt, min branche (sundhed – mad – selvudvikling – bæredygtighed) så får jeg ofte et behov for lige at se tingene efter i sømmene. Og når jeg støder på udsagn og konklusioner, som ikke harmonerer med min viden / erfaring, så kan jeg mange gange slet ikke lade være med at grave i det. Velvidende at jeg har mine begrænsninger.
Så kære du, tilbage til den pågældende artikel, som jeg ikke rigtig kan tage alvorligt. Forfatteren lister nogle punkter op, som argumentation for at ”selv økologisk peanutbutter er dårligt”, som overskriften hedder.
Her kan du læse mine kommentarer og også lidt om de gavnlige virkninger forskellige undersøgelser har vist at peanutbutter – eller skal vi kalde det jordnøddesmør? – har:
- Aflatoxin. Ja det er giftigt og kræftfremkaldende. Derfor er det et af de stoffer, der kontrolleres for. Man kan så med rette betvivle om kontrollen fanger alle, men aflatoxin findes især i figner og i paranødder, pistacienødder og jordnødder, men også i mandler og hasselnødder. Hvis ikke man vil styre udenom alle disse, er det et godt råd at kassere deforme nødder, der typisk har større indhold. Er jordnøddesmør/jordnødder værre end de andre? Det er jeg ikke sikker på der er belæg for at sige.
- Lektiner. Er en gruppe naturlig forekommende stoffer (kulhydratbindende proteiner) som udgør en del af planternes forsvarsværn. Nogle kan give maveonde og akutte forgiftninger hos mennesker, hvis de ikke er varmebehandlet. Omtales ofte som giftstoffer. De er ikke kun skurke, de kan være med til at hæmme kræftudvikling. Findes i større eller mindre grad i korn, bælgfrugter, tomat og andre natskyggeplanter mm. Varmebehandling inaktiverer en lang række lektiner, så de mister deres agglutineringspotentiale (sammenklistring). I artiklen omtales de som en af hovedårsagerne til autoimmune sygdomme og til leaky gut/ utæt tarm. Jeg er mere enig i at det snarere er sådan, at lektiner ikke er en hovedårsag, men kan være en forværrende faktor, hvis der er leaky gut. Nogle lektiner vil genere nogle mennesker, men langtfra alle. Det er den individuelle biokemi og tarmtilstand/immunforsvar, der afgør hvordan vi reagerer.
- Et allergen. Det er skaldyr, fisk, æg og nødder også. Undgår vi de ting af den grund? Ville det være en god idé eller skal vi ”bare” undgå det vi reagerer på?
- Pesticider. Køb økologisk.
- Omega 6. Ja forholdet mellem omega-3 og omega-6 spiller en stor rolle for vores sundhed. Det handler om balance. Om at spise mere omega-3, men ikke undgå omega-6, der er en essentiel fedtsyre. Og pistt: der er dobbelt så meget omega-6 i paranødder, pinjekerner, valnødder og solsikkekerner end der er i jordnødder. Siger det bare…
Peanutbutter har et fint indhold af monoumættede fedtsyrer (omega 9 som også middelhavskosten er rig på), kostfibre, planteproteiner, E-vitamin, B-vitaminer, mineraler. Det virker blodsukkerstabiliserende og giver god mæthed – og nydelse (selvfølgelig kun hvis man kan lide det).
Uden at jeg er gået decideret videnskabeligt til værks har jeg fundet disse undersøgelser:
– GALDESTEN. En del af det berømte Nurses Health Study fra Harvard Medical School (en af de største befolkningsundersøgelser med deltagelse af over 80.000 kvinder) viser at jævnlig indtagelse af nødder reducerer risikoen for galdesten.
http://ajcn.nutrition.org/content/80/1/76.full
– TARMKRÆFT. En befolkningsundersøgelse, der gennem 10 år fulgte 24.000 mænd og kvinder i Taiwan, støtter hypotesen om at indtag af jordnødder reducerer risikoen for tarmkræft. Resultatet var signifikant hos kvinder ned indtag af bare to håndfulde jordnødder eller portioner med jordnøddeprodukter om ugen.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4066030/
– ANTIOXIDANTER. Forskere fra Univesity of Florida’s Institue of Food and Agricultural Science fandt en koncentration af antioxidanter i peanuts på højde med indholdet i jordbær og brombær. De fandt bl.a. en polyfenol kaldet p-coumarinsyre.
Undersøgelsen viste også at ristning af jordnødderne øger antioxidantniveauet.
– TARMKRÆFT. En undersøgelse fra University of Auckland, New Zealand har vist at bl.a. p-coumarinsyre kan påvirke mekanismer, der reducerer risikoen for tarmkræft. Ifølge undersøgelsen er p-coumarinsyre ligeså effektivt – eller mere – som curcumin, det kendte stof i gurkemeje.
– BRYSTKRÆFT. En undersøgelse i 2013 fra Washington University School of Medicine i St. Louis viste, at peanutbutter reducerer risikoen for brystkræft.
https://link.springer.com/article/10.1007/s10549-013-2686-8/fulltext.html
– HJERTE-KAR-SYGDOMME. En undersøgelse i 2015 fra Vanderbilt University og Shanghai Cancer Institute viser at jordnødder markant kan sænke din risiko for at dø tidligt af hjertekar-sygdomme.
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150302121617.htm
– VÆGTTAB. En helt ny undersøgelse fra University of Houston i Texas viser at skolebørn, der får en håndfuld peanuts med i skolebussen på vej hjem, taber sig.
http://www.uh.edu/news-events/stories/2016/March/33HHPpeanuts.php
– INFLAMMATION. Et studie med mere end 5000 viste mindre inflammation hos de som spiste fem eller flere portioner nødder om ugen (inkl. Jordnødder) end de som aldrig eller næsten aldrig spiste nødder. Der blev målt på såvel C-reaktiv protein (CRP), interleukin 6 (IL6) and tumor nekrosis faktor2 (TNFR2).
Såe, når vi kigger holistisk på det, er økologisk ren peanutbutter (uden sukker og palmeolie) virkelig dårligt for os?
Som du kan forstå, er der forskellige meninger om den sag. Som med så mange andre emner indenfor ernæring og sundhed. Ikke altid lige let, at være almindelig forbruger, der gerne vil leve sundt. Jeg blev klogere – ikke af den pågældende artikel, men af al den research jeg lavede.
Jeg fortsætter glad med at spise peanutbutter. Selvfølgelig uden at overdrive – det er sjældent godt for noget. Hvis der kommer nye undersøgelser, så kigger jeg på dem med åbent sind. Sundhed handler om balance og – nu gentager jeg mit mantra: det er altid helheden, der er afgørende.
Var du glad for at læse dette indlæg? Så tip gerne dine venner om det.
Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev (i bunden af siden) med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.
God forståelse og meget nemt at læse.
Dejligt at høre, tak Karin 😍