Fyldig og næringsrig tomatsovs
Denne tomatsovs er smækfyldt med grøntsager. Der er også kidneybønner i, så den er dejlig nærende og mætter godt. Tomaters røde farve kommer fra pigmentstoffet lycopen, der er en kraftfuld cellebeskyttende og antiinflammatorisk antioxidant. Lycopen frigives under opvarmning, så der er over 10 gange så meget lycopen tilgængeligt i en tomatsovs som i tilsvarende rå tomat. Tomat er desuden en af de plantebaserede kilder til umamismag, og dem er det altid godt af bruge lidt af især i vegetarisk/vegansk mad.
Til tomatsovs med grøntsager og bønner skal du bruge:
Hvidløg 1 fed
Løg 1 mellem-stort
Knoldselleri
Persillerod
Gulerod
Ekstra jomfruolivenolie 1 1/2 spsk
Tomatsovs, gerne med basilikum eller hvidløg ca. 4 dl (afhængigt af hvilken du bruger, jeg vælger fra karton/glas)
Vand 1 dl
Laurbærblade 2 stk
Frisk timian 1 dusk
Salt
Friskkværnet peber
Kogte kidneybønner ca. 240 g
Sådan gør du:
Hak hvidløget i småstykker og skær løget i tern. Skær tern af knoldselleri, persillerod og gulerod til en stor håndfuld af hver. Varm olien i en gryde, kom hvidløg og løg i og sautér et par minutter. Kom de øvrige grøntsager i og sautér kort. Hæld tomatsovs og vand i, laurbær og timian og lidt salt og peber. Bring i kog og kog under låg 30-45 minutter. Jo længere kogetid des mere intens smag. Dræn kidneybønnerne og mos dem med en gaffel. Blend/mos sovsen let, der skal stadig være stykker af grøntsager i, medmindre de som skal spise den foretrækker en glat sovs. Bland de moste kidneybønner i og justér sovsens tykkelse med vand, hvis det behøves. Hvor tyk/tynd du ønsker den afhænger af hvad du vil bruge den til. Smag til med salt og peber.
2-3 portioner
Var du tilfreds med denne opskrift? Tryk meget gerne “Synes godt om” nedenfor.
Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.