Sorte bønner i snackkugler – lyder det mærkeligt?

Indrømmet, det er nok ikke det mest almindelige, men det fungerer rigtig godt. Jeg ved ikke hvem, der mon har fundet på at lave sødt med sorte bønner. Jeg så det første gang for nogle år siden på nogle amerikanske helsesider, men jeg husker ikke længere præcis hvor. Men det mindede mig om, at jeg tidligt i mine madstudier tilbage i 1980’erne, lærte at lave sunde søde snacks med azukibønner, hvilket er meget udbredt i Japan. Og jeg fik lyst til at eksperimentere med de sorte bønner.

Men så kom jeg fra det og der skulle gå nogle år, før jeg fik lavet mine egen udgave af søde kugler med sorte bønner. Denne opskrift udviklede jeg, da jeg skulle mødes med en kær kollega, der ikke tåler nødder, som jeg ellers normalt bruger i mine snackkugler. De faldt i god jord og nu er opskriften finpudset og klar til deling. Jeg har givet kuglerne smag af hindbær, for det passer så skønt til kakaoen. De sunde sorte bønner bidrager med fibre og gode proteiner, så blodsukkeret ikke sendes på himmelflugt. Og det er altså slet ikke til at smage, at de er lavet på base af bønner. Er du klar til at prøve?

Sådan laver du snackkugler med sorte bønner:

Du skal bruge:

Kogte sorte bønner   240 g

Dadler uden sten  140 g

Kokosolie   45 g

Kakaopulver   20 g

Kokosfibermel   10 g

Frysetørret hindbær (usødet)   15 g

Salt

Kakaosmør (kan udelades)   20 g

Pynt:

Groft kokosmel/ revet kokos

Frysetørret hindbær

Sådan gør du:

Hæld vandet fra bønnerne, kom dem i en sigte og skyl dem under hanen. Dræn dem godt. Kom dem i en foodprocessor og kør sammen med dadler, kokosolie, kakao, kokosfibermel, hindbær og en nip salt til en helt ensartet masse. Det tager nogle minutter. Giv det hellere lidt ekstra tid end for kort, massen må gerne være helt glat. Smelt kakaosmørret ved lav varme og bland i. Kom det hele i en skål og kom det i fryseren en halv times tid.

Rist noget kokos på panden, sørg for at holde det i bevægelse, så det ikke bliver brændt. Kom det i en skål. Bland i en anden skål lidt af den rå kokos med hindbær, som du først knuser til pulver i en morter, så det bliver fint lyserødt. Hvis hindbærrene ikke er sprøde, men lidt bløde i det, er det svært at knuse helt, men de kan bruges alligevel.

Tag massen ud af fryseren og tril små kugler, der trilles i enten ristet kokos eller den lyserøde kokos. Sæt kuglerne på køl i mindst en time inden de nydes (eller i fryseren). Opbevar dem i køleskabet i en lukket beholder, de kan holde sig 5-7 dage. Eller sæt dem i fryseren.

Variation: de sorte bønner kan erstattes af hvide bønner eller kidneybønner. Dadler kan helt eller delvist erstattes af søde tørrede abrikoser, de er mindre søde men blidere ved blodsukkeret. Vil du gerne have knas i kuglerne, kan du ælte kakaonibs i massen lige inden du kommer den i fryseren.

 

Var du tilfreds med denne opskrift? Tryk meget gerne “Synes godt om” nedenfor.

I min bog DET SØDE – sundhed & nydelse får du over 100 opskrifter på lækre sunde søde sager og dybtgående viden om hvad sukker gør i din krop.

Det søde bog Lisbeth Tordendahl

Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Forlad denne side og gå til oversigten sunde opskrifter

Kommentar

kommentar