Risbøffer er en super lækker måde, at bruge en rest kogte ris på. Når jeg koger brune ris, beregner jeg altid ekstra, så jeg har kogte ris, som jeg kan bruge i dagene efter til alt muligt godt: i salater, grød og supper, i fars til vegedeller og -bøffer, til sushiruller eller stege på panden med shoyu/tamari evt. med grøntsager. På den måde spares både tid og energi til kogningen og det er nemt og hurtigt at lave et godt måltid, når risene allerede er kogt.

I denne opskrift blander jeg risene med tofu eller bønner, så de færdige bøffer indeholder fuldgyldigt protein. Serverer du en god salat med forskellige grøntsager til bøfferne, har du et dejligt tilfredsstillende og mættende måltid.

Risbøfferne er lækre både varme og afkølede og kan derfor også bruges i madkassen.

Til risbøffer skal du bruge:

3-4 stk

Kogte brune ris (gerne runde/korte, der er nemmere at forme – og i øvrigt har mere smag end de lange)   100g

Fast tofu naturel eller kogte kidneybønner   100g

Shoyu/tamari   1 spsk

Balsamico eddike   1 tsk

Tomatkoncentrat   1 spsk

Tørret rosmarin   1/4 tsk

Tørret timian   1/4 tsk

Røget sød paprika   en knivspids

Hvidløg   1 fed

Friskkværnet peber

Havregryn (jeg bruger grovvalsede, men har du kun finvalsede går det også)

Ekstra jomfruolivenolie

 

Sådan gør du:

Kom risene i en skål. Tryk tofu let for vand i et rent klæde eller i køkkenrulle og smuldr den ned til risene. Bruger du bønner, skal de skylles og afdryppes. Kom også shoyu/tamari, balasamico, tomat, krydderier, presset hvidløg og lidt peber ved. Kom også havregryn i. Laver du bøfferne med tofu skal du bruge 2 spsk. Laver du dem med kidneybønner skal der 4-6 spsk havregryn i, start med 4 spsk.  Ælt det hele godt sammen med fingrene (bare med en hånd). Pres farsen sammen i skålen og jævn overflade. Lad den hvile 30 minutter.

Vurdér herefter konsistensen og tilsæt evt. lidt flere havregryn, hvis farsen ikke er fast nok. Du skal kunne forme bøffer med hænderne, uden at farsen klistrer fast i håndfladerne. Mængden af havregryn afhænger af hvilken type ris og tofu du bruger, og af hvor bløde bønnerne er, og ligeledes af om du bruger grove eller fine havregryn. Jo oftere du laver ren plantebaserede deller og bøffer, jo nemmere bliver det for dig, at vurdere om farsen har en god konsistens, så det færdige resultat hverken bliver for tørt eller for klægt.

Form 3-4 faste bøffer. Varm olie på en pande og steg bøfferne ca. 5 minutter på hver side ved ikke for høj varme, de skal blive gyldne og endelig ikke få sort stegeskorpe.

 

Var du tilfreds med denne opskrift? Tryk meget gerne “Synes godt om” nedenfor.

 

Forlad denne opskrift og gå til oversigten sunde opskrifter

Kommentar

kommentar