Mayo med ramsløg – som dip til snacks
Ramsløgsmayo. Ramsløgspesto. Ramsløgsolie. Ramsløgssmør. Ramsløgssalt. Og der er flere gode muligheder for at bruge de grønne forårsbebudere, der også kaldes vild hvidløg og som er blevet så populære de senere år, at de også ses i pakker i supermarkedernes grøntsagsafdeling. Men ramsløg vokser vildt i mange danske skove og parker og kan plukkes ganske gratis allerede fra marts, hvor de myldrer frem i skovbunden og frem til juni.
Forleden lavede jeg for første gang en ramsløgsmayo og den blev virkelig lækker, så den får plads her på bloggen, så du også kan få glæde af den, mens det er sæson. Ramsløgsmayo er skøn at bruge som dip, fx. til bagte rodfrugter. Den er lækker til kartofler og fisk, i sandwich, pitabrød, på rugbrødsmadder etc. Du kan selvfølgelig sagtens bruge en hjemmelavet mayonnaise, men det er ikke nødvendigt.
Om ramsløg
Ramsløg tilhører løgfamilien, de har en karakteristisk kraftig hvidløgsduft og har smag som en mellemting mellem hvidløg og purløg. Bladene er sprængfyldt med C-vitamin, faktisk 20 gange så meget som i citroner, og kan bruges på et utal af måder i maden, i retter, hvor man ellers ville bruge hvidløg eller purløg. Man kan bruge både blade, blomsterknopper og blomster i madlavningen. De små tidlige blade er mest delikate.
OBS: Det er meget vigtigt, at kunne kende forskel på ramsløg og liljekonvaller, hvis du gerne vil plukke ramsløg. De kan nemlig forveksles, og liljekonvaller er meget giftige at spise. Brug næsen, hvis bladene ikke dufter kraftigt af hvidløg, så lad dem stå! Det er tilladt at plukke i skove og parker, men ikke tilladt at grave planterne op, der skal jo også være ramsløg til næste år. Skyl ramsløgene grundigt inden brug.
Til ramsløgsmayo skal du bruge:
Mayonnaise 4 spsk
Dijonsennep ca. 1 tsk
Fint revet citronskal ca. 3/4 tsk
Citronsaft ca. 1 spsk
Friske ramsløg
Evt. Ekstra jomfruolivenolie
Salt
Sådan gør du:
Rør mayonnaise med sennep, citronskal og -saft. skyl og tør ramsløg og hak dem meget fint, du skal bruge ca. 4 spsk. Bland dem i mayonnaisen. Bland evt. en anelse olivenolie i, hvis du bruger en meget tyk mayonnaise. Smag til med salt. Lav evt. dobbelt portion, når nu du er i gang, ramsløgsmayo holder sig fint flere dage i køleskab.
Var du tilfreds med denne opskrift? Tryk meget gerne “Synes godt om” nedenfor.