Hel quinoa er så godt til grød

 

Quinoagrød kogt af hel quinoa bliver en virkelig dejlig og nærende grød, har du prøvet det? Varm morgengrød er en skøn start på dagen, synes jeg, særligt i vinterhalvåret. Quinoagrød lavet af hel quinoa får en meget bedre smag end grød kogt på flager, og konsistensen på den færdige grød er langt mere delikat. Det tager længere tid at lave grød på hele korn, men det er absolut ventetiden værd. Og får du morgenrutinerne på plads, og starter med at sætte grøden over inden vask og påklædning, så passer det så fint og dagens første måltid kan være en smuk og velsmagende portion grød, fuld af gode næringsstoffer.

Grød kan laves af mange forskellige slags kornsorter og varieres på 117 måder. Du kan både bruge hele korn, knækkede korn og flager enten enkeltvis eller i gode blandinger. Grøden kan koges med grøntsager (gulerod og græskar er særlig godt), frisk og tørret frugt og krydderier. Grøden kan toppes med frisk frugt og bær, nødder, frø og kerner, hampefrø mm. og den kan selvfølgelig spises med lidt plantemælk hældt over.

Det er godt, at få sunde fedtstoffer i morgenmaden. I denne her quinoagrød kommer de sunde fedtstoffer fra valnødderne, der giver gode fedtsyrer inklusiv omega 3. Quinoaen indeholder i sig selv sundt fedt, men de fleste mennesker trives godt med at få mere end det. Har du brug for mere fedt fra morgenstunden, kan du bruge en klat smør eller jomfrukokosolie (hvis du kan lide kokossmagen) i grøden eller du kan hælde lidt koldpresset valnødde-, hørfrø-, hampefrø- eller anden god olie over grøden.

Lidt om quinoa:

Quinoa er rent botanisk set ikke en kornsort, men derimod frø fra planter i gåsefodsfamilien. Quinoa bruges dog ofte på samme måde som korn, kan koges løse som ris for eksempel, og kaldes derfor også pseudokorn eller pseudoceralier (ligesom boghvede og amaranth). Quinoa er utrolig næringsrigt, med op til 20% protein (varierer fra sort til sort). Proteinet er høj kvalitet på grund af den gode aminosyrebalance. Quinoa indeholder alle de essentielle aminosyrer (proteinbyggesten), vi har brug for i et perfekt forhold. Den er rig på B- og E-vitaminer, jern, zink, kalk og magnesium. Det har været dyrket i Andesbjergene i over 5000 år og inkaerne kaldte quinoa for “Moderkornet” og betragtede det som helligt. Quinoa er en ekstremt hårdfør plante og kan vokse på steder, hvor ingen andre planter kan gro.

Fremtidens superafgrøde

Forskere spår, at den bliver en af fremtidens superafgrøder, der på grund af det høje indhold af kvalitetsprotein, kan være et godt alternativ til kød. Indenfor de senere år, har det danske bageri Aurion i samarbejde med lokale avlere fået gang i dyrkning af quinoa i Danmark, den er dog stadig prismæssigt ret dyr i forhold til quinoaen fra Sydamerika og i øvrigt også en anden sort. Quinoa er fra naturens side glutenfri.

Hvid, rød og sort

Quinoa findes i både hvid, rød og sort. De har nogenlunde samme milde smag, men der er mere bid og knas i de mørke. Jeg selv holder mest af de lyse quinoa, som jeg synes er mest anvendelige. Frøene indeholder bitterstoffet saponin, der smager en smule sæbeagtigt, deraf navnet, derfor skal frøene vaskes godt inden brug. Frøene kan ristes efter skylning, det giver en mere nøddeagtig smag og frøene bliver mere løse, når de koges. Kogt quinoa holder sig i køleskabet i 4-5 dage, så du kan sagtens koge en større portion. De kolde kogte quinoafrø kan så bruges i salater, i deller, pandekager eller koges med i havregrøden. Prøv vafler med quinoa og hyldeblomst, rødbede-deller med quinoa og blåbær pandekager med quinoa.

Til Quinoagrød med græskar skal du bruge:

2 portioner

Hel lys quinoa  1,5 dl  (2 hvis du er meget sulten)

Hokkaido græskar  3 dl

Rosiner  1,5 spsk

Stødt kardemomme.  1,5 tsk

Salt.  en knivspids

Vand  5 1/4 dl  (forholdet 1 quinoa : 3,5 vand)

Valnødder

Skyl quinoaen godt og ryst den fri for vand i en sigte. Skær hokkaido i tern og kom alle ingredienser undtagen valnødder i en gryde. Bring det i kog og lad det småkoge under låg på svag varme i 25 minutter. Rør rundt og nyd grøden med valnødder.

Var du tilfreds med denne opskrift? Tryk meget gerne “Synes godt om” nedenfor.

Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Forlad denne opskrift og gå til oversigten sunde opskrifter

Kommentar

kommentar