BESTSELLER OG PRISVINDER: GRØNNE PROTEINER - sundhed & nydelse
Sunde opskrifter Lisbeth Tordendahl

SUNDE OPSKRIFTER TIL DIG FRA MIG

Hjertelig velkommen til et online udvalg af sunde opskrifter fra mit unikke madunivers Wisefood. Her på bloggen deler jeg min passion for mad, der på en og samme tid er både velsmagende, sund, grøn og klimavenlig. Mad der glæder sanserne og nærer både krop og sjæl.

Her handler det om sundhed og nydelse. Om klog næring, om livskraft, madglæde og vitalmad. Om grøn kærlighed til krop og klode, mad som medicin, hjælp til selvhjælp, bæredygtighed og selvomsorg. Og ja selvfølgelig smagfuld og farverig smuk mad!  Det er Wisefood.

Sund mad er ikke alt, men sund mad giver et fantastisk fundament og booster dig med vitalitet og overskud. Sunde kostvaner styrker kroppens selvhelbredende potentiale og er effektiv forebyggelse af dårligdomme. Og rigtig mad er vitalkost, der heler og styrker kroppen.

De fleste af mine opskrifter er veganske og glutenfri, både dem du finder her på bloggen og dem du finder i mine bøger.

Mit køkken er mit kreative udfoldelsesrum og jeg hygger mig meget med at udvikle nye opskrifter og tage billeder af herlighederne. Håber du bliver inspireret og finder noget, du synes om. Og jeg bliver rigtig glad, hvis du vil tippe dine venner og dit netværk om bloggen her, så endnu flere kan få glæde og gavn af den dejlige mad.

Kærlig hilsen og rigtig god fornøjelse.

Glutenfrit brød – mørkt med græskarkerner

Glutenfrit brød – mørkt med græskarkerner

Virkelig godt glutenfrit brød   Glutenfrit brød kan smage virkelig godt. Det behøver ikke være en kedelig, tung papfornemmelse eller en klæg omgang at få brød bagt uden gluten i munden, men jeg har dog prøvet en del opskrifter, som ikke har givet mig lyst til...

læs mere
Valnøddeboller – langtidshævet fuldkorn

Valnøddeboller – langtidshævet fuldkorn

Valnøddeboller står højt på min brød-bolle-favoritliste, valnødder i dejen giver simpelthen sådan en skøn smag. Disse boller er langtidshævet og bagt af 100% stenkværnet fuldkornsspeltmel (jeg bruger den fra Skærtoftmølle). De mange fibre i fuldkorn er gavnlige...

læs mere
Rødbedehummus

Rødbedehummus

Smuk og smagfuld rød hummus Rødbedehummus er en virkelig skøn variation af den klassiske hummus med tahin, olivenolie, hvidløg og citron. Og så lyser den helt fantastiske farve smukt op på bordet og i sandwichen. Prøv den! Også selvom du normalt ikke er så begejstret...

læs mere
Karrysalat med kikærter

Karrysalat med kikærter

Skøn pålægssalat Prøv at lave denne karrysalat med kikærter. Den smager virkelig godt, er nem at lave, sund og billig - og fungerer perfekt som vegetarisk/vegansk pålæg både på rugbrød, knækbrød og andet brød. Kikærter kan nemlig bruges til meget andet dejligt pålæg...

læs mere
Linsepaté – lækker til både frokost og aftensmad

Linsepaté – lækker til både frokost og aftensmad

Splitlinser er ideelle til paté   Denne dejlige linsepaté er en variation af en af mine opskrifter i Grønne proteiner - sundhed & nydelse. Jeg kan nemlig slet ikke lade være med at videreudvikle på mine opskrifter, ideerne står tit i kø og jeg får lyst til at...

læs mere
Tomatsovs med grøntsager og bønner

Tomatsovs med grøntsager og bønner

Fyldig og næringsrig tomatsovs   Denne tomatsovs er smækfyldt med grøntsager. Der er også kidneybønner i, så den er dejlig nærende og mætter godt. Tomaters røde farve kommer fra pigmentstoffet lycopen, der er en kraftfuld cellebeskyttende og antiinflammatorisk...

læs mere
Appelsin desserttip – nemt og enkelt

Appelsin desserttip – nemt og enkelt

Dessert med appelsin   Appelsin er godt til rigtig mange ting og når appelsiner er bedst, er de fantastiske. Og de kan sagtens klare opgaven med at tilfredsstille både smagsløg og øjne helt alene. Alligevel vil jeg dele dette desserttip med dig, for det smager...

læs mere
Måltidssuppe med grillet artiskok

Måltidssuppe med grillet artiskok

Mættende vegansk måltidssuppe   Denne suppe kan du have klar på en halv time. Kartofler, grøntsager og kikærter og lækkert pift af grillede artiskokker. De fleste af mine måltider sammensætter jeg af flere retter, men jeg holder også meget af alt-i-et retter, det...

læs mere
Trøfler med kanel og ingefær

Trøfler med kanel og ingefær

Trøfler til jul - og andre tider...   Uhm sådan nogle lækre trøfler er ikke at kimse af. De er ovenikøbet nemme at lave og bliver selvfølgelig allerbedst, når du bruger en god kvalitetskakao. Kanel og ingefær er vi mange, der synes passer ualmindelig godt til...

læs mere
Gulerodssuppe med forførende farve

Gulerodssuppe med forførende farve

Gulerodssuppe med ras el hanout Denne vidunderlige gulerodssuppe får smag af den dejlige marokkanske krydderiblanding ras el hanout*. Smuk mad sætter gang i fordøjelsen, allerede når vi ser den. Og grøntsager med stærke farver er smækfyldt med særlige phytostoffer,...

læs mere
Blåbær pandekager med quinoa

Blåbær pandekager med quinoa

Blåbær pandekager er noget så lækre og blåbær er en af topscorerne blandt bær og frugt, når det handler om indholdet af farvepigmenter og dermed antioxidanter. Hvis altså det er blåbær af sorten Vaccinium myrtillus, for blåbær er ikke bare blåbær og det er godt at...

læs mere
Salat med blomkål og basilikum-pinjedressing

Salat med blomkål og basilikum-pinjedressing

Brug blomkål med farver   Blomkål med farver er noget forholdsvis nyt. De er heldigvis hverken kunstig farvet eller gensplejsede, men opstået ved naturlig krydsning og fås økologisk. Smukke farvede grøntsager er noget af det, der inspirerer mig allermest til at...

læs mere
Linsesalat – med fransk inspiration

Linsesalat – med fransk inspiration

Sprød linsesalat   Her får du opskrift på en lækker linsesalat med de delikate små sorte linser, der kommer fra Puy i Frankrig. Linser behøver ikke stå i blød, så du kan lave dem uden særlig forberedelse, de kan være klar på en halv time. Salaten er fuld af gode...

læs mere
Squash-pasta med peanutdressing

Squash-pasta med peanutdressing

Sådan laver du pasta af squash   Squash er en meget gavmild plante, hvilket du måske kender til, hvis du selv har dem i din køkkenhave. Havde jeg bare kendt til at bruge squash på denne måde dengang mine børn kom hjem fra skolehaven med den ene store squash efter...

læs mere
Fyldte peberfrugter med grøntsager og kikærter

Fyldte peberfrugter med grøntsager og kikærter

Peberfrygt med aromatisk krydderi   Opskriften på de fyldte peberfrugter her blev til under mine eksperimenter med at bruge den aromatiske marokkanske krydderiblanding Ras el hanout. Hvis ikke du kender den allerede, kan du glæde dig til at opdage den. Her giver...

læs mere
Rabarber jordbær midsommer trifli med granola

Rabarber jordbær midsommer trifli med granola

Rabarber og jordbær er et godt par I mange år brugte jeg ikke rabarber, primært fordi de kræver en del sødt, for at blive delikate. Sukker har jeg nemlig ikke brugt i årtier og andre sødemidler kun i små mængder. Men da jeg så begyndte at eksperimentere mig frem til...

læs mere
Kartofler i smuk salat med spidskål

Kartofler i smuk salat med spidskål

Salat med kartofler - kartoflen er tilbage igen Sommerens nye kartofler smager dejligt i denne smukke og nemme salat med kål fra bogen Kål og Kærlighed. For nogle år siden skyllede anti-stivelsesbølgen ind over land og kartoflen røg fra hot til not-listen hos mange,...

læs mere
Svampepostej – til frokost og aften

Svampepostej – til frokost og aften

Postej med svampe og umamismag Forleden da jeg var ude for at købe ind til gæster til aftensmad, var der tilbud på svampe. Uhh det ku' være lækkert med en svampepostej, tænkte jeg og købte et par bakker. Jeg havde ikke tidligere kreeret en opskrift (ja tænk engang med...

læs mere
Vinter råkost med hvidkål og ingefærsdressing

Vinter råkost med hvidkål og ingefærsdressing

Hvidkål er super sund mad til billige penge Men mon ikke du også kender til, at det godt kan være svært at få brugt sådan et stort hoved, hvis ikke man har gode opskrifter og ideer. Denne råkost med hvidkål laver jeg igen og igen om vinteren, for det er sådan en god...

læs mere
Påskeæg med hjemmelavet marcipan og nougat

Påskeæg med hjemmelavet marcipan og nougat

Lækre hjemmelavede påskeæg   Her får du opskrift-kit til de lækreste hjemmelavede påskeæg med sukkerfri marcipan og nougat og smuk påskegul krymmel. Skønne æg, der ikke er hvinende søde og som du kan spise uden at få...

læs mere
Kager med sveskecreme og blåbær

Kager med sveskecreme og blåbær

Skønne kager med blåbær   Disse smukke kager har sprød bund, lækker creme og friske blåbær. De kan laves glutenfri, er sødet udelukkende med frugt, uden mælk og æg - og så er de meget nemme at lave.   Foto: Tia Borgsmidt   Sådan laver du kager med...

læs mere
Antiinflammatorisk drik – golden milk

Antiinflammatorisk drik – golden milk

Kender du golden milk?   Den smukke drik med gurkemeje af indisk/ayurvedisk oprindelse? Det er en dejlig og nem måde at få gavn af gurkemejes mange gode egenskaber. Gurkemeje er en kraftig antioxidant med leverstyrkende og stærk antiinflammatorisk virkning. Det...

læs mere
Rustik marcipan med syltet appelsin

Rustik marcipan med syltet appelsin

Konfekt med rustik marcipan Rustik marcipan er en rigtig dejlig variant af den kendte marcipan af afskallede mandler. En lækker sukkerfri konfekt fra bogen Det søde - sundhed og nydelse. Marcipanen søder jeg med daddel og blander herligheden med syltet appelsin og...

læs mere
Syltet appelsinskal – til kager og konfekt

Syltet appelsinskal – til kager og konfekt

Sylt selv appelsinskal Syltet appelsinskal er virkelig lækkert at bruge i kager, konfekt eller til chokoladeovertrukne strimler. Dem vi kan købe har virkelig højt sukkerindhold, men jeg laver en sundere variation, med en lage af æblejuice, ahorn- eller æblesirup og de...

læs mere
Kålsalat med julesmag og pigeonæbler

Kålsalat med julesmag og pigeonæbler

Smuk og frisk kålsalat   Denne kålsalat med sæsonens kål, dejlige pigeonæbler og en julekrydret dressing*, passer helt perfekt til julebordet. Den er farverig, fyldt med skøn smag og sundhedsfremmende stoffer. Og selvfølgelig kan salaten spises selvom det ikke er...

læs mere
Kryddermuffins med nødder

Kryddermuffins med nødder

Kryddermuffins til jul og resten af året   De lækre sunde kryddermuffins her passer perfekt til december, men kan selvfølgelig laves - og spises -  hele året! De er sødet udelukkende med frugt og kan bages af fuldkorns speltmel eller i en glutenfri version med...

læs mere
Syltede rødbeder uden brug af sukker

Syltede rødbeder uden brug af sukker

Hjemmelavede syltede rødbeder smager så godt   Det er ganske nemt at lave syltede rødbeder og de kan ovenikøbet laves uden brug af sukker. Opskriften her udviklede jeg tilbage i 1980'erne, hvor jeg ryddede sukker ud af mit køkken og min kost, men gerne ville...

læs mere
Appelsinmarmelade med græskar

Appelsinmarmelade med græskar

Græskar og appelsin er sådan et fint makkerpar   de klæder hinanden virkelig godt. I denne appelsinmarmelade giver græskar fylde og dejlig sødme sammen med dadler, så sukker bliver overflødigt. Et godt hokkaido græskar er tæt i kødet og har naturlig sødme, der...

læs mere
Dessert gazpacho – forfriskende sommerdessert

Dessert gazpacho – forfriskende sommerdessert

Forfriskende sommerdessert Du kender nok den traditionelle kolde suppe gazpacho, som er lavet af tomat og andre grøntsager. Her har jeg udvidet konceptet og lavet en dessertudgave med base af vandmelon, der er noget af det mest forfriskende og læskende på en...

læs mere
Jordbær ispinde med chiafrø – nemme frys-selv-is

Jordbær ispinde med chiafrø – nemme frys-selv-is

Smukke røde jordbær ispinde En forfriskende ispind på en sommerdag er da bare dejligt! Og det er nemt at lave frys-selv-is af naturlige sunde råvarer. Jeg bruger alt fra saft og juice uden tilsat sukker til rester af smoothies. Og denne...

læs mere

Tilmeld dig inspirationsmails her

Tilmeld dig og modtag inspiration, tips, gode råd og skønne opskrifter til holistisk sundhed og grøn livsstil direkte i din indbakke.

Nul spam og du kan nemt afmelde dig igen, skulle du ønske det.