SUNDE OPSKRIFTER TIL DIG FRA MIG

Hjertelig velkommen til et udvalg af opskrifter fra mit unikke madunivers. Her på bloggen deler jeg min passion for velsmagende, grøn og klimavenlig mad. Mad der glæder sanserne og nærer både krop og sjæl.

Her handler det om sundhed og nydelse. Om klog næring, om livskraft, madglæde, vitalmad, om grøn kærlighed til krop og klode, mad som medicin, hjælp til selvhjælp, bæredygtighed, selvomsorg og ja selvfølgelig smagfuld og farverig smuk mad! Det er Wisefood.

De fleste af mine opskrifter er veganske og glutenfri, både dem du finder her på bloggen og dem du finder i mine bøger.

Mit køkken er mit kreative udfoldelsesrum og jeg hygger mig meget med at udvikle nye opskrifter og tage billeder af herlighederne. Håber du bliver inspireret og finder noget du synes om. Og jeg bliver rigtig glad, hvis du vil tippe dine venner og dit netværk om bloggen her, så endnu flere kan få glæde og gavn af den dejlige mad.

Kærlig hilsen og rigtig god fornøjelse 💚

Blåbær pandekager med quinoa

Blåbær er en af topscorerne blandt bær og frugt, når det handler om indholdet af farvepigmenter og dermed antioxidanter. Hvis altså det er blåbær af sorten Vaccinium myrtillus, for blåbær er ikke bare blåbær og det er godt at kende forskellen, de forskellige sorter...

læs mere

Salat med blomkål og basilikum-pinjedressing

Brug blomkål med farver   Blomkål med farver er noget forholdsvis nyt. De er heldigvis hverken kunstig farvet eller gensplejsede, men opstået ved naturlig krydsning og fås økologisk. Smukke farvede grøntsager er noget af det, der inspirerer mig allermest til at lave...

læs mere

Linsesalat – med fransk inspiration

Sprød linsesalat   Her får du opskrift på en lækker linsesalat med de delikate små sorte linser, der kommer fra Puy i Frankrig. Linser behøver ikke stå i blød, så du kan lave dem uden særlig forberedelse, de kan være klar på en halv time. Salaten er fuld af gode...

læs mere

Squash-pasta med peanutdressing

Sådan laver du pasta af squash   Squash er en meget gavmild plante, hvilket du måske kender til, hvis du selv har dem i din køkkenhave. Havde jeg bare kendt til at bruge squash på denne måde dengang mine børn kom hjem fra skolehaven med den ene store squash efter den...

læs mere

Fyldte peberfrugter med grøntsager og kikærter

Peberfrygt med aromatisk krydderi   Opskriften på de fyldte peberfrugter her blev til under mine eksperimenter med at bruge den aromatiske marokkanske krydderiblanding Ras el hanout. Hvis ikke du kender den allerede, kan du glæde dig til at opdage den. Her giver den...

læs mere

Rabarber jordbær midsommer trifli med granola

Rabarber og jordbær er et godt par I mange år brugte jeg ikke rabarber, primært fordi de kræver en del sødt, for at blive delikate. Sukker har jeg nemlig ikke brugt i årtier og andre sødemidler kun i små mængder. Men da jeg så begyndte at eksperimentere mig frem til...

læs mere

Kartofler i smuk salat med spidskål

Salat med kartofler - kartoflen er tilbage igen Sommerens nye kartofler smager dejligt i denne smukke og nemme salat med kål fra bogen Kål og Kærlighed. For nogle år siden skyllede anti-stivelsesbølgen ind over land og kartoflen røg fra hot til not-listen hos mange,...

læs mere

Svampepostej – til frokost og aften

Postej med svampe og umamismag Forleden da jeg var ude for at købe ind til gæster til aftensmad, var der tilbud på svampe. Uhh det ku' være lækkert med en svampepostej, tænkte jeg og købte et par bakker. Jeg havde ikke tidligere kreeret en opskrift (ja tænk engang med...

læs mere

Vinter råkost med hvidkål og ingefærsdressing

Hvidkål er super sund mad til billige penge Men mon ikke du også kender til, at det godt kan være svært at få brugt sådan et stort hoved, hvis ikke man har gode opskrifter og ideer. Denne råkost med hvidkål laver jeg igen og igen om vinteren, for det er sådan en god...

læs mere

Påskeæg med hjemmelavet marcipan og nougat

Lækre hjemmelavede påskeæg   Her får du opskrift-kit til de lækreste hjemmelavede påskeæg med sukkerfri marcipan og nougat og smuk påskegul krymmel. Skønne æg, der ikke er hvinende søde og som du kan spise uden at få sukkerchok.     Til disse påskeæg skal du bruge:...

læs mere

Kager med sveskecreme og blåbær

Skønne kager med blåbær   Disse smukke kager har sprød bund, lækker creme og friske blåbær. De kan laves glutenfri, er sødet udelukkende med frugt, uden mælk og æg - og så er de meget nemme at lave.   Foto: Tia Borgsmidt   Sådan laver du kager med sveskecreme og...

læs mere

Antiinflammatorisk drik – golden milk

Kender du golden milk?   Den smukke drik med gurkemeje af indisk/ayurvedisk oprindelse? Det er en dejlig og nem måde at få gavn af gurkemejes mange gode egenskaber. Gurkemeje er en kraftig antioxidant med leverstyrkende og stærk antiinflammatorisk virkning. Det er en...

læs mere

Rustik marcipan med syltet appelsin

Konfekt med rustik marcipan Rustik marcipan er en rigtig dejlig variant af den kendte marcipan af afskallede mandler. En lækker sukkerfri konfekt fra bogen Det søde - sundhed og nydelse. Marcipanen søder jeg med daddel og blander herligheden med syltet appelsin og...

læs mere

Syltet appelsinskal – til kager og konfekt

Sylt selv appelsinskal Syltet appelsinskal er virkelig lækkert at bruge i kager, konfekt eller til chokoladeovertrukne strimler. Dem vi kan købe har virkelig højt sukkerindhold, men jeg laver en sundere variation, med en lage af æblejuice, ahorn- eller æblesirup og de...

læs mere

Kålsalat med julesmag og pigeonæbler

Smuk og frisk kålsalat   Denne kålsalat med sæsonens kål, dejlige pigeonæbler og en julekrydret dressing*, passer helt perfekt til julebordet. Den er farverig, fyldt med skøn smag og sundhedsfremmende stoffer. Og selvfølgelig kan salaten spises selvom det ikke er jul....

læs mere

Kryddermuffins med nødder

Kryddermuffins til jul og resten af året   De lækre sunde kryddermuffins her passer perfekt til december, men kan selvfølgelig laves - og spises -  hele året! De er sødet udelukkende med frugt og kan bages af fuldkorns speltmel eller i en glutenfri version med...

læs mere

Syltede rødbeder uden brug af sukker

Hjemmelavede syltede rødbeder smager så godt   Det er ganske nemt at lave syltede rødbeder og de kan ovenikøbet laves uden brug af sukker. Opskriften her udviklede jeg tilbage i 1980'erne, hvor jeg ryddede sukker ud af mit køkken og min kost, men gerne ville fortsætte...

læs mere

Appelsinmarmelade med græskar

Græskar og appelsin er sådan et fint makkerpar   de klæder hinanden virkelig godt. I denne appelsinmarmelade giver græskar fylde og dejlig sødme sammen med dadler, så sukker bliver overflødigt. Et godt hokkaido græskar er tæt i kødet og har naturlig sødme, der træder...

læs mere

Bæredygtig Jul

Er du på udkig efter tips, ideer og opskrifter til en grøn, bæredygtig og sundere jul? Så er du kommet til rette sted. I efteråret 2015 inviterede jeg en anden grøn ildsjæl, Kirsten Skaarup, til at vi i fællesskab lavede en gratis bog spækket med inspiration til at...

læs mere

Dessert gazpacho – forfriskende sommerdessert

Forfriskende sommerdessert Du kender nok den traditionelle kolde suppe gazpacho, som er lavet af tomat og andre grøntsager. Her har jeg udvidet konceptet og lavet en dessertudgave med base af vandmelon, der er noget af det mest forfriskende og læskende på en...

læs mere

Ristede sojamandler

Ristede sojamandler er ganske enkelt et hit! Jeg har lavet dem i over 30 år, og de er stadig lige lækre. Brug dem som snacks, på morgengrød og de er virkelig skønne at bruge i forskellige salater. Når mandler, nødder og kerner ristes fremhæves smagen. Når de dryppes...

læs mere

Grov hummus med soltørret tomat og solsikkekerner

Hummusvariation   Grov hummus er en rigtig dejlige variation af den kendte klassiker. Hummus kan laves i uendelige variationer og også med andre bønner end kikærter. Base af kikærter er dog den jeg altid vender tilbage til - det smager bare godt! Når ikke jeg laver...

læs mere

Søde valnødder med appelsin

Uimodståelige valnødder   På et kursus fik jeg en dag serveret nogle helt uimodståelige valnødder. Søde, sprøde og med appelsinsmag. Det er virkelig dejligt at få ny inspiration og jeg måtte  selvfølgelig hjem og eksperimentere med at lave de lækre valnødder selv. Og...

læs mere

Jordbærkage – glutenfri

Jordbærkage uden gluten, mælk, sukker og animalsk gelatine. De danske jordbær, der hører til verdens bedste er virkelig en delikatesse. Brug jordbær til morgenmad, som mellemmåltid, i skiver på rug- eller andet brød smurt med mandel-/nøddesmør og selvfølgelig i...

læs mere

Hyldeblomstsaft sødet med æble – nul tilsat sukker

Hyldeblomstsaft uden sukker   Hyldeblomsternes fortryllende duft er indbegrebet af den skønne Sankt Hans tid, og du kan gemme noget af denne sommermagi med min enkle opskrift på en herlig forfriskende saft, der er nem at lave og oven i købet helt uden tilsat sukker....

læs mere

Agurkesalat med et tvist

Agurkesalat med løvstikke Agurkesalat er en sød-sur klassiker, men her får du min opskrift på en dejlig og forfriskende variation, der har skøn sommersmag af løvstikke og smukke purløgsblomster. Den er ultra enkel og smager virkelig godt. I den tidlige...

læs mere

Mochi – japansk rissnack

Lyst til at prøve en traditionel samurai snack?   Har du endnu ikke smagt mochi, skal du forberede dig på en helt ny oplevelse. Mochi er en snack lavet af søde brune ris, som kan købes i helsekostbutikker. Jeg synes, mochi bliver mest delikat, når den laves på panden,...

læs mere

Arame med mandler og majs

Arame 4 dl (ca.40g) Løg 2 mellem Mandler ½ dl Ekstra jomfru olivenolie 1 spsk Vand ca. 1½ dl Shoyu 2 spsk Majs (frosne) 3 dl* Lad aramen stå i blød, mens løgene skæres i tynde både og mandler skæres i grove stykker. Varm olien i en gryde og sauter løgene et par min....

læs mere

Hummus

Nem hummus opskrift Hummus er en skøn creme/puré/dip/pålæg af kikærter, som de fleste efterhånden kender. Jeg kan spise hummus igen og igen og laver ofte forskellige variationer. Færdigkogte økologiske kikærter er de senere år blevet en standardvare i mange...

læs mere

Kurv

💫NY BOG!💫

Lisbeth Tordendahl bog - ud
Gratis inspiration