
SUNDE OPSKRIFTER TIL DIG FRA MIG
Hjertelig velkommen til et online udvalg af sunde opskrifter fra mit unikke madunivers Wisefood. Her på bloggen deler jeg min passion for mad, der på en og samme tid er både velsmagende, sund, grøn og klimavenlig. Mad der glæder sanserne og nærer både krop og sjæl.
Her handler det om sundhed og nydelse. Om klog næring, om livskraft, madglæde og vitalmad. Om grøn kærlighed til krop og klode, mad som medicin, hjælp til selvhjælp, bæredygtighed og selvomsorg. Og ja selvfølgelig smagfuld og farverig smuk mad! Det er Wisefood.
Sund mad er ikke alt, men sund mad giver et fantastisk fundament og booster dig med vitalitet og overskud. Sunde kostvaner styrker kroppens selvhelbredende potentiale og er effektiv forebyggelse af dårligdomme. Og rigtig mad er vitalkost, der heler og styrker kroppen.
De fleste af mine opskrifter er veganske og glutenfri, både dem du finder her på bloggen og dem du finder i mine bøger.
Mit køkken er mit kreative udfoldelsesrum og jeg hygger mig meget med at udvikle nye opskrifter og tage billeder af herlighederne. Håber du bliver inspireret og finder noget, du synes om. Og jeg bliver rigtig glad, hvis du vil tippe dine venner og dit netværk om bloggen her, så endnu flere kan få glæde og gavn af den dejlige mad.
Kærlig hilsen og rigtig god fornøjelse.
Fuldkornsbrød og fuldkornsboller – grundopskrift
Min grundopskrift på langtidshævet brød og boller med fuldkorn Fuldkornsbrød og fuldkornsboller er fulde af smag, næringsstoffer og gavnlige fibre. Og de mætter godt. Når jeg bager er det stort set altid efter denne her grundopskrift. Den kan nemlig varieres på...
Bananmuffins med kokos – helt enkelt
Nemme bananmuffins uden sukker Bananmuffins der er lavet på ingen tid, smager skønt og er sunde, what´s not to like? Det sker jævnligt, at jeg kommer hjem med 15-20 modne bananer købt på tilbud. Du ved, bananer der har brune pletter på skrællen og derfor er sat pænt...
Blomkålsfrikadeller – fra Kål og Kærlighed
Blomkålsfrikadeller er en herlig måde at bruge blomkål på. De her er ovenikøbet nemme at lave og er dejlige at spise både varme og kolde i madpakken. Blomkål kan i det hele taget bruges på utrolig mange kreative måder. Rå og hurtig tilberedt blomkål har en fin...
Grønkålssalat med ristede kikærter
Grønkålssalat med ristede kikærter - en af mine favoritsalater I det hele taget er jeg jo kæmpe fan af grønkål og jeg spiser det i lange baner. Grønkål kaldes med rette vinterens konge. Den slår alle andre kål med flere længder, når det kommer til det...
Rosmarinstænger – sprøde og glutenfri
De dejligste rosmarinstænger der er dejlig sprøde, smager skønt af rosmarin og olivenolie og det er bare sådan en god kombination! Jeg har lavet to udgaver og du får begge varianter her, for jeg kan faktisk ikke bestemme mig for, hvilken en af dem jeg...
Marineret tofu – ovnbagt og lækker
Brug færdigkøbt eller hjemmelavet marineret tofu Marineret tofu en af de allerlækreste måder at få tofu på. Selvom tofu umiddelbart ligner fetaost, har den, som du måske har erfaret, ikke megen smag i sig selv. Altså, sådan en utilberedt tofu smager jo nærmest...
Små gulerodsbrød med krydderier og mandler
Lækre gulerodsbrød med smag Små gulerodsbrød har masser af smag, mild sødme og dejlig grov struktur og knas fra mandlerne. Sprøde og crunchy og samtidig bløde indeni. De er perfekte som en nærende sund fuldkornssnack og er ideelle både i madpakken og som...
Sellerisuppe med bagte hvidløg og mandler
Knoldselleri i en dejlig suppe Sellerisuppe er virkelig nemt at lave og det smager skønt. Det er om efteråret og i løbet af vinteren at vi har fornøjelse af denne dejlige rodfrugt med sin helt egen særlige smag. Knoldselleri smager let bitter i rå tilstand, men når...
Linsedeller med boghvede og mandler
Lækre linsedeller med grønne proteiner Linsedeller er en super lækker måde at bruge linser på. De kan laves i et utal af variationer, med alle typer linser, med krydderier af alskens slags og med grøntsager, korn, nødder og frø. Derfor er linsedeller også en klassiker...
Boghvedegrød med pærer
Boghvedegrød med pærer er på morgenbordet her i huset mange gange i løbet af vintermånederne, for det smager skønt og er en dejlig start på dagen! Det har været en af vores favoritter i årtier, både hos de voksne og børnene og opskriften var med i min første kogebog...
Julekugler med krydderier og cognac
Juleguf kan godt være sundt Julekugler med de lækreste krydderier, smør og cognac er lavet på base af sorte bønner. Og nej, det er ikke til at gætte, hvis ikke man ved det. Og ikke til at smage, hvis man ved det. Men bønnerne giver en god konsistens og bidrager...
Mandler med lakrids og kanel – lækker sund snack
Mandler med lakrids og kanel forsvinder som dug for solen Så er du advaret. De smager sååå godt og er en sund, lækker og sprød snack. De er til med virkelig nemme at lave og er hurtig klar. Mandler er ideelle som snack. De er et skatkammer af sunde sager:...
Selleri-valnødde postej
Postej af selleri og valnødder Selleri-valnødde postej er en ven jeg ved, jeg kan regne med, en ven jeg har lyst til at tilbringe tid sammen med igen og igen. Opskriften er oprindeligt fra min første kogebog Naturlig Mad, der udkom i 1990. Og den er en af de mange...
Quinoa pilaf – dejlig måde at bruge quinoa på
Kender du quinoa pilaf? Quinoa pilaf er en mellemting mellem en salat og en varm ret. Det er en skøn måde at bruge hel quinoa på, og jeg laver dem i flere forskellige udgaver. I denne opskrift har jeg krydret den mildt med karry, gurkemeje, ingefær og fennikelfrø. Den...
Krydret indbagt blomkål – uimodståelige
En absolut blomkålsfavorit Krydret indbagt blomkål er simpelthen så lækkert - så er det sagt! De er blevet en af mine absolutte favoritter og jeg kan spise dem igen og igen. De er smagfulde med lidt bid, bløde indeni og med let sprødhed udenpå. Opskriften her er...
Sorte bønner i snackkugler med hindbær
Sorte bønner i snackkugler - lyder det mærkeligt? Indrømmet, det er nok ikke det mest almindelige, men det fungerer rigtig godt. Jeg ved ikke hvem, der mon har fundet på at lave sødt med sorte bønner. Jeg så det første gang for nogle år siden på nogle amerikanske...
Grøntsagsfladbrød med krydderier
Grøntsagsfladbrød er geniale som mellemmåltider, i madpakken og som brød til supper og salater. Det var oprindeligt en opskrift fra Green Kitchen stories, der inspirerede mig og jeg har længe gerne villet se om jeg kunne udvikle en opskrift på grøntsagsfladbrød...
Brombær melon dessert med cashewcreme
Dessert med brombær og melon Brombær er en rigtig sensommer fornøjelse uanset om de købes eller plukkes vildt i naturen. De er ret nemme at finde, for de vokser overalt i Danmark i krat, hegn og åben skov. Brombærs magiske mørke farve spiller fantastisk sammen...
Grønkålspesto – fra Kål og Kærlighed
Virkelig lækker grønkålspesto Min grønkålspesto er cremet og lækker med mild smag af kål, fordi kålen får et hurtigt opkog og ikke er helt rå. Grønkål kaldes med rette vinterens konge, den er ikke alene majestætisk flot, den slår også alle andre kål med...
Kiks med kanel og kerner – sprøde og sunde
Sprøde og sunde kiks med kanel og kerner Sprøde kiks fyldt med fibre, sunde fedtstoffer og dejlig smag af kanel. De er perfekte som en lille sund snack. Det var egentlig mine kerne knækbrød jeg ville i gang med at lave, da jeg fik lyst til at komme kanel i og give dem...
Blommemarmelade med krydderier
Du kan lave blommemarmelade uden tilsat sukker Min opskrift på blommemarmelade er med de utrolig smukke og velsmagende Viktoriablommer, som er mine yndlingsblommer - sikkert fordi jeg er vokset op i en have med et stort blommetræ af denne sort. Jeg kan huske,...
Chokolade med nødder og gojibær
Lav din egen lækre chokolade og slip for sukkeret Jo det kan lade sig gøre, og det er nemmere end mange tror! Chokolade eller rettere kakao er jo faktisk fyldt med en masse gode antioxidanter og du ved sikkert at mørk chokolade med en kakao-procent på 70 og...
Blåbæris med lavendel – sund nicecream
Blåbæris med smuk eventyrlig farve Hvis ikke der bruges for mange blåbær i isen, får den en helt eventyrlig farve lysviolet farve. Mange blåbær giver derimod en mørk, men også meget velsmagende is. Denne opskrift giver en is med en delikat og nærmest romantisk...
Greenie med melon
Grøn smoothie med spinat og persille At starte en sommermorgen med en greenie med melon giver kroppen et forfriskende super næringsrigt boost og det smager godt! Allerede fra morgenstunden sætter du ind på grøntsagskontoen og derfor bliver det meget nemmere, at...
Mangois – lækker nem nicecream
Mangois er på min isfavoritliste og når mangoerne er modne, er de perfekte til hjemmelavet is. Denne is laver jeg i en foodprocessor, jeg ejer ikke selv en ismaskine (så meget is spiser jeg ikke, at det giver mening). Den kan også laves i en stærk blender, men isen...
Grøntsagspostej
Lækker postej med grøntsager og linser Grøntsagspostej kan spises såvel lun som del af et frokost- eller aftensmåltid og afkølet som pålæg på brød eller i sandwich. Denne grøntsagspostej indeholder også splitlinser, der bidrager med både konsistens og gode...
Vafler med quinoa og hyldeblomster
Har du prøvet at lave vafler med hyldeblomster i dejen? Det giver sådan en fin smag. Når hyldetræerne står smukt i fuld blomst omkring midsommer, er det om at bruge dem. Hyldeblomstsaft er klassikeren, den laver jeg helt uden tilsat sukker, og vafler med...
Greenie med persille og chiafrø
En greenie er en smoothie lavet på grøntsager. Ikke bare en lille smule grøntsager sammen med en masse frugt, men grøntsager som hovedingrediens. Lyder det lige sundt nok? Så kan jeg berolige dig med, at det kan smage virkelig dejligt. Men ikke alle grøntsager er...
Granola knas sødet med frugt
Lækker sund granola Det er nemt at lave en sund og virkelig lækker granola fyldt med lutter gode nærende sager og helt uden tilsat sukker, honning eller sirup, som der er i de fleste af de færdigkøbte blandinger, og som kan provokere dit blodsukker. Og det er slet...
Rødbede-deller med quinoa
Grøntsagsdeller med rødbede og quinoa Disse rødbede-deller blev til her til aften, hvor jeg ikke havde planlagt, hvad jeg ville lave til aftensmad. Det er faktisk sådan det er, her hos mig langt de fleste aftener. Når det er ved at være tid til madlavning, går jeg i...
