Marineret tofu er en af de allerlækreste måder at få tofu på. Selvom tofu umiddelbart ligner fetaost, har den, som du måske har erfaret, ikke megen smag i sig selv. Altså, sådan en utilberedt tofu smager jo nærmest som at række tungen ud ad vinduet…MEN MEN heldigvis optager tofu nemt smag og aroma af de ingredienser den tilberedes med, og når den marineres, får smagen lejlighed til at trænge godt ind i tofuen og den kan forvandles fra smagløs til smagfuld.

Jeg bruger jævnligt tofu, for tofu er nemlig en umådelig alsidig ingrediens. Den kan tilberedes på næsten alle tænkelige måder: stegt, bagt, kogt, grillet, i supper, salater, gryderetter, som pålæg, dip, i dressinger og selv i kager og is. Tofu er en super god kilde til grønne proteiner, det er lavet af soyabønner og stammer fra Kina, hvor den har en historie på mere end 2000 år. Her kan du læse mere om soya.

Desværre er alt for meget af det tofu vi kan købe i Danmark, vitterlig alt for ringe og kedeligt bl.a. tofu på glas, som jeg ikke selv gider at købe på grund af både konsistens og smag.  En dårlig råvare, er svær at gøre lækker. Gør derfor en ekstra indsats og få fat i ordentlig tofu. Jeg anbefaler fersk tofu på køl, min egen favorit er fra mærket Nagel, der bruger kildevand i fremstillingen (kan købes i helsekostbutikker og nej, jeg får ingen procenter eller andre fordele af at anbefale 🙂 ).

Nå til sagen, marineret tofu. Der er mange muligheder med marinader; det er godt med både ingefær, sennep, citron, chili, paprika osv. Shoyu/tamari eller miso giver umami og det er jo altid godt. Prøv dig frem. Det skønne er, at du selv kan bestemme, hvilken smag du vil have. Marinaden nedenfor er den, jeg altid vender tilbage til. Du kan købe marineret tofu i butikkerne, hvis ikke du selv får det gjort. Marineret tofu bagt i ovnen bliver super lækkert, og kan bages på spyd med grøntsager, som på billedet.

 

Til hjemmelavet marineret tofu skal du bruge:

Tofu naturel, fast  500 g

Marinade:

Shoyu*   1/2 dl + 1 spsk

Vand   1/2 dl

Tørret basilikum   1/3 tsk

Hvidløg   1 lille fed

Ekstra jomfru olivenolie   2 spsk

Sådan gør du:

Skær tofublokken i 2-2 1/2 cm tykke skiver. Pres dem godt for væde i et rent viskestykke eller køkkenrulle. Kom tofuen i en boks, skål eller lignende, der ikke er for stor, der skal helst kun være lidt plads mellem og rundt om tofustykkerne. Bland shoyu, vand, basilikum og det meste af det pressede hvidløgsfed, og hæld det over tofuen. Lad tofuen marinere 18-20 timer i køleskab. Vend rundt nogle gange undervejs. Du kan også skære tofuen i 1 cm skiver, hvis du vil stege dem i olie på panden og bruge dem som pålæg. Hæld marinaden fra, men gem den til anden brug (marinering af en ny portion tofu eller  i suppe eller til en dejlig løgsovs. Kom tofuternene i et ildfast fad, hæld olie over og vend forsigtigt rundt. Tofuen kan bages alene i fadet eller sammen med grøntsager eller sættes på spyd med fx. cherrytomater. Bag i en 225 grader varm ovn 25-30 minutter, til tofuen er fin gylden. Vend rundt et par gange undervejs.

Brug retten som proteinret i et måltid med korn/pasta og årstidens grøntsager.

*Du kan bruge tamari i stedet for shoyu, men mængden skal måske justeres afhængigt af styrken på tamarien.

Marineret tofu kan fx. bruges i denne tomatsalat med arame

 

 

Opskriften er fra prisvinderbogen Grønne proteiner – sundhed & nydelse

 

Var du tilfreds med denne opskrift? Tryk meget gerne “Synes godt om” nedenfor.

Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Forlad denne opskrift og gå til oversigten sunde opskrifter

 

Kommentar

kommentar