Glutenfrie kanelboller med mandler og rosiner
De her kanelboller er virkelig nemme at lave og smager skønt, også selvom du, som jeg, ikke spiser glutenfrit. Og så er det bedst ikke? At det ikke “kun” er de som styrer helt udenom gluten, som synes de er gode.
Glutenfri bagning kan godt være lidt udfordrende, for det færdige bagværk bliver klægt, hvis ikke væske, bindemidler (her loppefrøskaller), mel samt bagetemperatur og tid er fint afstemt.
Jeg personligt er ikke fan af opskrifter, hvor der bruges mange forskellige slags mel. Fordi jeg ikke bager så meget, at jeg når at bruge alle meltyperne, inden det bliver gammelt, og jeg har heller ikke så meget opbevaringsplads. Men havregryn, boghvedemel og mandler er fast del af mit lager. Og jeg prøver altid at gøre mine opskrifter så enkle som muligt.
Til kanelboller skal du bruge:
Loppefrøskaller 12 g
Lunkent vand 500 ml
Stødt kanel 3 tsk
Stødt kardemomme 2 tsk
Salt 1 tsk
Rosiner 50 g
Mandler 100 g
Grove havregryn* 125 g
Boghvedemel 125 g
Sådan gør du:
Rør loppefrøskaller med vand, kanel, kardemomme, salt og rosiner. Hak halvdelen af mandlerne groft. Mal den anden halvdel og 50 g havregryn til mel i en elektrisk kværn. Rør mandler og mel i blandingen sammen med 75 g havregryn og boghvedemelet. Lad dejen stå og samle sig 10 minutters tid. Sæt med en ske ca. 12 boller på en bageplade med bagepapir. Tryk de rosiner, der sidder yderligt ind i bollen. Bag ved 200 grader varmluft i ca. 35 minutter. Tag bollerne over på en bagerist og lad dem køle helt af inden de skæres. Ja det er svært at vente, men vigtigt for konsistensen.
Tip: Bollerne egner sig fint til frysning.
*Brug havregryn der er mærket “glutenfri”, hvis du vil være sikker på, at der ikke er spor af gluten. Havre er fra naturens side glutenfri, men kan indeholde spor af gluten, der skyldes afsmitning eller opblanding fra glutenholdige kornarter fra ex. nabomarken, under høst, lagring og senere forarbejdning til kornprodukter. Når havregryn og -mel er mærket med “glutenfri”, er det fra havre, som er dyrket og forarbejdet under kontrollerede glutenfri forhold.
Var du tilfreds med denne opskrift? Så tip gerne dine venner om opskriften.
Her kan du læse om Glutenfri mad
Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.
Hej Lisbeth, skal der ikke gær eller bagepulver i dejen.
Hej Karin, nej det skal der ikke i denne opskrift. God fornøjelse med dem – de er lækre 🙂
Hej Lisbeth.
Tak for en supergod opskrift som jeg har lavet flere gange nu.
Jeg har sidste gang brugt strukturmetoden og det gør at bollerne bliver meget lufttige og minder om almindelige boller i struktur. Bare en ide.
God lørdag til dig.
K. H. Yvonna
Hej Yvonna
Velbekomme, skønt at høre at du kan lide bollerne!
Så du pisker loppefrøskaller, vand og krydderier med elpisker?
Kh Lisbeth
Det er nogle fantastiske boller som gjorde stor lykke hos min datter som ikke kan tåle gluten ❤️
Kære Lis
Det bliver jeg bare SÅ glad for at høre! Tak for at bruge tid på at skrive det 🙏 Kh Lisbeth