Glutenfri gulerodskage
Prøv min gulerodskage fyldt med sunde sager fra bogen DET SØDE – sundhed & nydelse. Den er skøn og saftig, lavet på basis af mandler, er helt kornfri og mælkefri og smager himmelsk.
Foto: Tia Borgsmidt
Til gulerodskage skal du bruge:
10-12 stykker
Mandler 200 g
Bagepulver 1/2 tsk
Natron 1/2 tsk
Stødt kanel 1 tsk
Stødt nellike 1/4 tsk
Gulerod 170 g
Valnødder 50 g
Æg 2 store
Kokosolie 50 g
Ahornsirup 100 g
Salt
Citronsaft 1/2 tsk
Til gul citron cashew frosting:
Cashewnødder 100 g
Citronsaft 2 spsk
Citronskal, fintrevet 1 spsk
Ahornsirup 2 tsk
Gurkemeje 3/4 tsk
Kokosolie 1 tsk
Vand 6 spsk
Sådan gør du:
Beklæd en kageform ca. 15 x 25 cm med bagepapir.
Mal mandlerne til mel i en elektrisk kværn. Bland med bagepulver, natron og krydderier.
Riv gulerod fint og hak valnødder.
Del æg og kom æggehvider i en skål, blommer i en anden.
Pisk med elpisker blommerne grundigt med kokosolie. Pisk ahornsirup i.
Bland gulerod og valnødder i, en knivspids salt og citronsaft.
Vend melblandingen i.
Vask piskerne og tør dem grundigt, pisk æggehviderne helt stive.
Vend dem forsigtige i dejen.
Kom dejen i formen og bag 50-60 minutter i en 170 grader varm ovn. Lad kagen køle helt af i formen.
Gul citron cashew frosting:
Lad cashewnødderne stå i blød i vand i mindst fem timer. Dræn vandet fra og kør alt i en god foodprocessor (eller blender), til det bliver helt glat, det tager et stykke tid, afhængigt af styrken på din foodprocessor. Skrab ned fra siderne undervejs. Lad evt. frostingen stå og stivne lidt i køleskab nogle timer, inden den fordeles på kagen. Frostingen kan sagtens laves dagen i forvejen. Kagen er også god med en anden frosting (se nedenfor) eller helt uden frosting.
! OBS- OBS: Har du et ex. af 1.oplag af bogen DET SØDE – sundhed & nydelse er der en fejl i opskriften (side 71): mængden af gulerod og valnød er blevet byttet om, så du får en valnøddekage i stedet for en gulerodskage. Skriv rettelsen ind i din bog. Få iøvrigt bonusopskrifter og opdateringer på bogens side her
Her har jeg pyntet kagen med den hvide cashew-frosting og drysset med orange kokos-goji drys, begge opskrifter fra bogen.
Opskriften er fra DET SØDE – sundhed og nydelse
Glutenfri kage:
En del mennesker har problemer med at fordøje gluten. Det betyder ikke at man er nødt til at undvære kage, heldigvis ! Og det er ikke svært at bage glutenfri kage. I min bog DET SØDE – sundhed & nydelse er der mange opskrifter på glutenfri kage og andre søde lækkerier, som ikke giver ballonmave og sukkerchok.
Var du tilfreds med denne opskrift? Så del gerne med dine venner.
Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.
Kære Lisbeth jeg vil gerne prøve din glutenfri gulerodskage pga cøliaki.
Dog tåler jeg ikke mandler, nødder, boghvede, kokos, sesammel, rismel, loppefrøskaller og mange frø og kerner.
Majsmel og havremel går an bare jeg ikke spiser for meget af det.
Hvad kan jeg erstatte mandler og valnødder med?
Og i hvilke mængder?
Kærligst Kirsten ?
Kære Kirsten dejligt at du har lyst til at bage min gulerodskage. Jeg vil foreslå dig, at du prøver at erstatte mandler med en blanding af majsmel og havremel fx. i forholdet 60:40 og så tilsætter lidt ekstra fedtstof, for at kompensere for hvad mandlerne bidrager med. Mængderne tør jeg ikke spå om, det må der eksperimenteres med. Valnødderne kan blot udelades. Selvfølgelig bliver kagens både smag og konsistens anderledes, men det er da værd at prøve. God fornøjelse! Kærlig hilsen Lisbeth
Hej Kirsten. Kan man bytte kokosolie ud med fx rapsolie (tåler ikke kokos)? Kagen ser lækker ud:)
Mente selvfølgelig Lisbeth:)
😆
Hej Stine. Smør er det der minder mest om kokosolie, så det vil fungere helt fint at bruge i stedet. Olie er jo flydende og hvor meget det vil påvirke konsistensen må komme an på en prøve. Den er rigtig lækker 😋 God fornøjelse!