BESTSELLER OG PRISVINDER: GRØNNE PROTEINER - sundhed & nydelse

Virkelig godt glutenfrit brød

 

Glutenfrit brød kan smage virkelig godt. Det behøver ikke være en kedelig, tung papfornemmelse eller en klæg omgang at få brød bagt uden gluten i munden, men jeg har dog prøvet en del opskrifter, som ikke har givet mig lyst til gentagelse og som på ingen måde står mål med et godt rugbrød.

Jeg har derfor eksperimenteret med at lave et smagfuldt og lækkert mørkt glutenfrit brød, hvor krummen ikke er klæg og som jeg rent faktisk har lyst til at spise, fordi det smager godt og ikke “blot” for at undgå gluten. Jeg ville også gerne kreere en enkel opskrift hvor brødet langtidshæves, for bedre aroma, fordøjelse og konsistens og som ikke skal røres på maskine (sådan en har jeg nemlig ikke). Og når andre, der heller ikke behøver undgå gluten også er begejstret og fuldt tilfredse og giver brødet en tommelfinger op, så er missionen fuldført, så opskriften kommer her.

Til glutenfrit brød med græskarkerner skal du bruge:

Vand   600 g   (6 1/2 dl)

Grove glutenfri havregryn*   100 g

Teffmel (mørkt)  125 g eller Boghvedemel  115 g + Carobpulver  10 g

Citronsaft   2 spsk

Gær   på størrelse med en stor ært

Salt   1 tsk

Hørfrø   50 g

Græskarkerner   50 g

Fiberbagemix (Urtekram)   200 g

Ekstra jomfruolivenolie

Sesamfrø   ca. 1/2 dl

Sådan gør du:

Rør koldt vand, havregryn, teffmel (eller boghvedemel og carobpulver i stedet for teff), citronsaft, smuldret gær, salt, hørfrø, græskarkerner og fiberbagemix godt sammen i en skål med 2 spsk olie. Smør en 1 1/2 liters bageform med olie og drys bund og sider med sesamfrø. Fordel dejen i formen, drys toppen med sesamfrø og læg et vådt opvredet klæde over. Lad brødet hæve på køkkenbordet ca. 8 timer, det hæver ca. 50%. Lad det evt. stå varmt en ekstra time. Bag det i en 175 grader varm ovn 1 time og 45 minutter. Tag brødet ud af ovnen og lad det stå 5-10 minutter. Kør en kniv rundt langs siderne og vend brødet ud af formen. Lad det køle fuldstændig af inden du skærer det i skiver.

*Du kan selvfølgelig bruge helt almindelige grove havregryn, hvis ikke du behøver et 100% glutenfrit brød. Havre er fra naturens side glutenfri, men kan indeholde spor af gluten, der skyldes afsmitning eller opblanding fra glutenholdige kornarter fra ex. nabomarken, under høst, lagring og senere forarbejdning til kornprodukter. Når havregryn og -mel er mærket med “glutenfri”, er det fra havre, som er dyrket og forarbejdet under kontrollerede glutenfri forhold.

Variation: brug solsikkekerner helt eller delvist i stedet for hørfrø.

Tip: du kan sagtens fryse skiver af brødet, hvis du har brug for mindre portioner.

 

Var du tilfreds med denne opskrift? Tryk meget gerne “Synes godt om” nedenfor.

Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Forlad denne opskrift og gå til oversigten sunde opskrifter

Kommentar

kommentar

Tilmeld dig inspirationsmails her

Tilmeld dig og modtag inspiration, tips, gode råd og skønne opskrifter til holistisk sundhed og grøn livsstil direkte i din indbakke.

Nul spam og du kan nemt afmelde dig igen, skulle du ønske det.