BESTSELLER OG PRISVINDER: GRØNNE PROTEINER - sundhed & nydelse

Fastelavnsboller i en sundere version

Fastelavnsboller. En gang om året. Eller to … Eller i hvert fald kun omkring det tidspunkt på året, hvor det er fastelavn, så det er noget særligt, vi kan glæde os til. Sådan kan jeg bedst lide det. Du kan selvfølgelig lave dem ligeså ofte, du har lyst, hvis du har det anderledes end mig.

Og vandbakkelser, som er det jeg bruger til disse fastelavnsboller, kan nydes med is, fyldes med bærskum, bages små og serveres til frugtsalater og lignende hele året rundt, så kalder vi dem bare noget andet end fastelavnsboller, ik’?

Men lige om lidt er det fastelavn, så nu handler det om det. Jeg synes der er noget virkelig hyggeligt ved årstidstraditioner i køkkenet. Have små ritualer til nydelse og værdsættelse af forskellige begivenheder og den dybtliggende universelle kraft og rytme, som årstiderne er udtryk for. Hvad enten det er at lave hyldeblomstsaft ved Sankt Hans tid, koge æblemos af nedfaldsæbler om efteråret, eller bage julekager i december og fastelavnsboller i februar.

Da mine børn var mindre, bagte jeg helt enkle fastelavnsboller af min almindelige bolledej (også med fuldkorn), hvor jeg fyldte en stor teskefuld hindbærmarmelade i midten af de hævede boller, inden de kom i ovnen. Det i sig selv, var nok til at gøre bollerne særlige og børnene glade. Efterhånden som børnene blev større, efterspurgte de mere luksuriøse fastelavnsboller, som dem de så rundt omkring, så jeg begyndte at bage vandbakkelser, der er dejlig rige i smagen på grund af smørret og samtidig uden sukker, som heller ikke dengang var noget, jeg brugte. Jeg udviklede denne opskrift, der tager udgangspunkt i Frøken Jensens klassiske grundopskrift på vandbakkelser, som jeg har omformet til en sundere variation, hvor der bruges fuldkornsmel. Det både smager godt og er bedre for fordøjelsen.

Til fastelavnsboller skal du bruge:

Vand   2 dl

Smør eller kokosolie   100 g

Sigtet speltmel (eller fuldkornsrismel til glutenfri variation)   50 g

Fuldkorns speltmel (eller havremel til glutenfri variation*)   45 g

Æg   3 mellem

Fyld kan fx være: Hindbærmarmelade af 100% frugt eller sveskekompot (se nedenfor) Bærflødeskum Vaniljecreme Flødeskum (eller din foretrukne planteversion)

Sveskekompot:

Svesker   200 g

Sødt æble   100 g

Vand   1,5 dl

Salt

Sådan gør du:

Bring vand og fedtstof i kog i en gryde. Bland de to slags mel i en skål og hæld det i gryden på én gang og rør kraftigt rundt til det samler sig i en ensartet klump. Lad det køle af.

Pisk æggene sammen og rør det i dejen ad tre omgange. Rør grundigt for hver gang.

Sæt med to skeer 6-8 boller på bagepapir (store boller kan have mere fyld), og bag i en 200 grader varm ovn 30-35 minutter. Åbn endelig ikke ovnlågen undervejs, så falder vandbakkelserne sammen.

Når de er afkølet, kan de evt. pyntes med chokoladeovertræk og måske drysses med frysetørret hindbær eller finthakkede pistaciekerner. Flæk vandbakkelserne og fyld dem med hvad du lyster.

Sveskekompot:

Kom svesker i en gryde sammen med småtskåret æble, vand og en nip salt. Bring i kog og lad det koge under låg på svag varme ca. 30 minutter. Rør det godt sammen, så æblestykkerne moses ud.

*Du kan nemt lave havremel af havregryn i en elektrisk kværn. Brug havregryn der er mærket “glutenfri”, hvis du vil være sikker på, at der ikke er spor af gluten. Havre er fra naturens side glutenfri, men kan indeholde spor af gluten, der skyldes afsmitning eller opblanding fra glutenholdige kornarter fra ex. nabomarken, under høst, lagring og senere forarbejdning til kornprodukter. Når havregryn og -mel er mærket med “glutenfri”, er det fra havre, som er dyrket og forarbejdet under kontrollerede glutenfri forhold. Læs om glutenfri mad her

Foto: Tia Borgsmidt

Fastelavnsboller Lisbeth Tordendahl

Opskriften er fra bogen Det Søde – sundhed & nydelse

Var du tilfreds med denne opskrift? Så del meget gerne med dine venner.

Kommentar

kommentar

Tilmeld dig inspirationsmails her

Tilmeld dig og modtag inspiration, tips, gode råd og skønne opskrifter til holistisk sundhed og grøn livsstil direkte i din indbakke.

Nul spam og du kan nemt afmelde dig igen, skulle du ønske det.