Uhmm sådan en lille sprød cracker…
Sprøde crackers lavet af kogte kikærter og havregryn. En lille lækker sund sag, der knaser mellem tænderne. Fyldt med gode fibre og planteproteiner. Når bælgfrugter og korn kombineres får du høj proteinkvalitet og fordelen ved at bruge kogte kikærter fremfor kikærtemel er, at det er lettere at fordøje. De er perfekte som snack, sundt mellemmåltid, sprødt indslag i madpakken, til suppe, som appetizer og de bliver da kun endnu mere lækre, når du spiser dem med dine favorit dips, fx. hummus, guacomole, peanutbutter, tahin-miso, aioli… På billedet er der guacomole og græskar-peanutsmør lavet af bagt hokkaido græskar, peanutbutter og citronsaft (opskrift nedenfor).
De kan laves hurtigt de her lækre mini crackers. Du behøver blot en foodprocessor.
Til de her crackers skal du bruge:
Havregryn 40 g (brug havregryn mærket “glutenfri”, hvis du er intolerant overfor gluten)
Kogte kikærter 230 g
Ekstra jomfruolivenolie 1/2 dl
Citronsaft 2 tsk
Urtesalt 1 tsk
Tørret rosmarin 1 tsk
Natron 1/2 tsk
Sådan gør du:
Kom allerførst havregryn i en foodprocessor og findel dem. Kom alle øvrige ingredienser i (sørg for at kikærterne er godt afdryppede) og kør det til en nogenlunde ensartet dej. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir til en firkant på ca. 20 x 30 cm. Skær med en kniv små firkanter ud i knap 4 x 4 cm. Prik huller i med en gaffel og bag i en 180 grader varmluft i ca. 30 minutter. Lad dem køle helt ned og opbevar dem i en lufttæt beholder. Og så ellers bare haps haps og knas knas, når lysten melder sig 🙂
Græskar-peanut-smør
Du skal bruge 3 håndfulde tern af hokkaido græskar. De skal bages i en 200 grader varm ovn med en smule ekstra jomfruolivenolie og lidt salt i ca. 25 minutter. Når de er kølet ned, blendes de med 3-4 spsk peanutbutter og 1 spsk citronsaft. Smag til med salt og brug smørret som pålæg eller dip.
Var du tilfreds med disse opskrifter? Så del meget gerne med dine venner.
Tjek min prisvinderbog GRØNNE PROTEINER og mit onlinekursus FLERE GRØNNE PROTEINER for inspiration, hjælp til implementering og masser af opskrifter på lækker mad med bælgfrugter.
Hej Lisbeth
det lyder som en spændende opskrift, kan man erstatte peanutbutter med noget andet, da jeg ikke tåler peanuts?
med venlig hilsen
Karin
Hej Karin, ja du kan bruge tahin eller mandelsmør (og lidt salt, hvis ikke der er noget i smørret), begge dele smager godt.
Kan man bruge kikærtemel i stedet for kogte kikærter?
Venlig hilsen
Jens
Hej Jens
Tak for spørgsmålet, du er nok ikke den eneste, der har den overvejelse. Det kan man måske godt, men jeg vil ikke anbefale det. Kogte kikærter er meget nemmere at fordøje end kikærtemel. Håber du har lyst at prøve dem 🙂