Cashewcreme smager så godt!
Denne her opskrift på cashewcreme har jeg sådan glædet mig til at dele med dig. Den smager nemlig super godt og er blevet et stort hit her i familien. Det er en spread, som du kan bruge både som smørepålæg på brød, knækbrød og kiks, i sandwich og som dip til grøntsager. Den består af cashewnødder, surkål og urter og bruger du en hjemmelavet eller købt upasteuriseret surkål – som efterhånden er til at købe en del forskellige steder – så indeholder cremen ovenikøbet gavnlige bakterier, der bidrager til tarmsundhed og derfor støtter immunforsvaret. What’s not to like?
Jeg skulle lige igennem nogle test, for at finde den helt rigtige kombination, så den blev lige som jeg ville have den. Opskriften er inspireret af forskellige udgaver af veganske ostealternativer. Jeg har afprøvet nogle stykker, men jeg ville gerne lave en, hvor syrligheden blev mere markant, fedmen mindre, holdbarheden længere og indholdet af probiotiske bakterier stor. Hvad hvis jeg blender en hel masse surkål sammen med cashewnødderne? tænkte jeg. Det har jeg aldrig set gjort i nogle opskrifter, og det var lige præcis dét, der gjorde den afgørende forskel og gav det resultat jeg ønskede. Et eksempel på den kreative proces i opskriftsudvikling, som jeg synes er så sjov.
Men så kom jo det næste spørgsmål: “Hvad skal barnet hedde?” Jeg tænkte “Cashewcreme med urter” men blev i tvivl om navne som “Cashew-smøre-‘ost'”, “cashew-creme-‘ost'”, “cashew smørepålæg”, “cashewcreme-pålæg”…. ville være bedre? Så jeg spurgte mine søde følgere på Facebook og Instagram og de var heldigvis meget hjælpsomme. Der kom nye gode forslag som “probiotisk smøreost” “cashew spread” “cashew creme ost”. Men der var ret stor opbakning til mit første navn, så det blev det jeg valgte.
Og nu til opskriften:
Til cashewcreme skal du bruge:
Rå og usaltede cashewnødder 200 gram
Vand
Surkål 3 dl
Salt
Løgpulver 3 tsk
Hvidløgspulver 1 tsk
Tørret dild 1 1/2 tsk
Tørret rosmarin 3/4 tsk
Tørret oregano 3/4 tsk
Sådan gør du
Kom cashewnødderne i en skål, dæk med rigeligt vand og lad dem stå i blød i mindst 6 timer. Hæld vandet fra nødderne og kom dem i en god, stærk blender sammen med 3/4 dl vand, surkål, løg- og hvidløgspulver. Blend til cremen har en glat konsistens. Du skal sandsynligvis tilføje lidt ekstra vand, men pas på ikke at bruge for meget, så cremen bliver for tynd.
Kom cremen i en skål. Knus dild, rosmarin og oregano i en morter og rør det i. Smag til med salt. Kom cremen på et glas med låg og opbevar i køleskabet.
Kan du ikke spise så meget, så gem eventuelt halvdelen i fryseren.
Variation: Brug noget af cremen som dressing. Tilsæt blot mere vand og lidt mere salt. Måske en smule dijonsennep.
Var du tilfreds med denne opskrift? Så del gerne med dine venner.
Kære Lisbeth Tordendahl. Jeg er så glad for dine mails med skønne ord og opskrifter. 1000 tak. Jeg glæder mig til at afprøve opskrifterne. Tak for alt.
Kærlig hilsen Alice
Kære Alice. Det bliver jeg rigtig glad for at høre. Så dejligt at det jeg deler, har værdi for jer der læser med, tak for at skrive det. Rigtig god fornøjelse med opskriften her. Kærlig hilsen Lisbeth
Hej Lisbeth.
Jeg vil gerne høre om du laver surkål selv?? Hvis ja har du en opskrift du vil dele. Har flere af dine bøger men kan ikke finde en opskrift på surkål/ fermenterede kål.
Har sådan lyst til denne lækre creme med kål og cashewnødder.
Kh Mona
Tak for vidunderlig opskrifter.
Kære Mona Ja det gør jeg, og der er opskrift i bogen Kål og Kærlighed på side 64, både på en klassisk surkål og på en kraut hvor jeg blander gulerod, æble og ingefær i kålen 😊
Det kan jeg godt forstå du har lyst til, for den er virkelig lækker. Måske du skal købe en surkål, så du kan få lavet cremen, det tager jo trods alt nogle uger før en hjemmelavet surkål er færdig.
Dejligt du er glad for min opskrifter 🥰
Kh Lisbeth