Boghvedebrød er virkelig dejligt!
Det har nemlig god smag og skøn konsistens. Brødet minder om rugbrød, det er utrolig nemt at lave og du behøver hverken en masse forskellige typer mel eller en røremaskine (sådan en har jeg nemlig ikke selv). Til brødet her skal du ikke bruge gær, surdej eller andre egentlige hævemidler, men konsistensen er alligevel helt perfekt.
Mit boghvedebrød består, som du kan se, af hel boghvede, boghvedemel, havregryn eller boghvedeflager, loppefrøskaller og forskellige kerner. Og så er der svesker i dejen. Og hvorfor nu det, tænker du måske? Ganske enkelt fordi det fungerer helt utrolig godt, da det giver både smag og farve til brødet. Det opdagede jeg, da jeg for nylig prøvede Karina Baagøs gode opskrift på ‘Rug’brød. Brødet her er en videreudvikling af den opskrift. Svesker indeholder i øvrigt masser af cellebeskyttende antioxidanter og er langt blidere ved blodsukkeret end for eksempel rosiner.
Jeg ville gerne lave et enkelt brød af danske kornsorter med boghvede som hovedingrediens og med hele boghvedekerner. Boghvede er egentlig et frø og kaldes derfor et pseudokorn, men omtales som korn fordi det bruges på samme måde. Her kan du læse mere om boghvede. Om det super fine næringsindhold boghvede har, om dens historie, om stoffet fagopyrin mm.
Uanset om du lever glutenfrit eller ej er variation en gavnlig ting. Også når det kommer til brød.
Brødet er fryseegnet, så du kan sagtens bage flere brød ad gangen.
Til boghvedebrød skal du bruge:
1 brød
Hel boghvede 150 g
Vand
Svesker 50 g (kan erstattes af mørke rosiner)
Loppefrøskaller 15 g (jeg bruger de almindelige økologiske)
Sesamfrø 50 g
Hørfrø 50 g
Solsikkerkerner 50 g
Græskarkerner 50 g
Salt 1 ½ tsk
Boghvedemel 200 g
Havregryn* 75 g (jeg bruger altid grove) eller Boghvedeflager
Sådan gør du
Skyl de hele boghvedekerner og sæt dem i blød i vand ca. 8 timer. Dræn dem for vand.
Blend svesker fri for klumper med 4 dl vand. Hæld det i en skål og tilsæt 2 dl kogende vand. Kom loppefrøskaller i og rør rundt, så de ikke klumper sammen.
Tilsæt derefter sesam- og hørfrø, solsikke- og græskarkerner og rør grundigt rundt med en grydeske et par minutter. Lad blandingen trække i ca. 15 minutter.
Rør derefter hel boghvede og salt i blandingen. Tilsæt mel og havregryn/boghvedeflager og rør det sammen til en ensartet masse.
Kom bagepapir i en 1 liters form, fordel dejen i og jævn overfladen. Prik brødet grundigt med en kødnål/tynd pind, så der bliver lufthuller hele vejen ned igennem dejen. Dette er vigtigt for at forhindre store lufthuller under skorpen og et brød, der klasker sammen og bliver ubagt.
Bag brødet i 1 time og 15 minutter ved 175 grader varmluft på en bagerist. Løft brødet med bagepapir op ad formen, træk bagepapiret af, stil brødet tilbage på risten i ovnen og bag det videre i 20 minutter. Hvis skorpen hæver sig under bagningen, mangler der lufthuller, prik derfor i brødet igen.
Lad brødet køle af og vent med at skære i det, til det er kølet helt af.
*Brug havregryn der er mærket “glutenfri”, hvis du vil være sikker på, at der ikke er spor af gluten i brødet. Havre er fra naturens side glutenfri, men kan indeholde spor af gluten, der skyldes afsmitning eller opblanding fra glutenholdige kornarter fra ex. nabomarken, under høst, lagring og senere forarbejdning til kornprodukter. Når havregryn og -mel er mærket med “glutenfri”, er det fra havre, som er dyrket og forarbejdet under kontrollerede glutenfri forhold. Her kan du læse om glutenfri mad
Variation:
Knus 2 tsk hele fennikelfrø i en morter og rør dem i dejen sammen med den hele boghvede. Det smager vidunderligt!
Var du tilfreds med denne opskrift? Så del gerne med dine venner.
Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.
Virkelig dejligt brød ?
Det glæder mig at høre 😊
Jeg er fan af dit rugbrød. Det bedste jeg har bagt og smagt til dato. Også rimelig let at lave.
Hvor er det dejligt at høre! Kh. Lisbeth
Kære Lisbeth
Det er et fantastisk godt brød, smager super og smuldrer ikke. Jeg har bagt det siden februar hvor jeg så opskriften på FB. Tidligere bagte jeg the lifechanging loaf of bread, men dit er bedre, og godt med danske ‘kornsorter’.
Mange tak for opskriften 🌾🌻🌺
Kh Maria
Kære Maria
hvor er jeg dog glad for at høre det!
Kærlige hilsen og fortsat god bagelyst,
Lisbeth
Helt vidunderligt brød 🙏troede simpelthen ikke man ku lave et så godt brød uden gær og mel. Jeg skærer det i skiver, kommer små pakker i fryseren og rister et par skiver ad gangen. Det er mumse lækkert 🙏😊
Hej Janie Hvor er jeg glad for, at du synes det. Det er mange, der bliver overrasket over så godt et brød man kan lave på den måde 😉 Ja det er nemlig en super smart og praktisk måde at opbevare det på og ristning gør det endnu lækrere, hvis man (som jeg) godt kan lide lidt sprødhed. 😍
Det er en virkelig lækker opskrift. Jeg har bagt brødet flere gange nu og resultatet bliver lige godt hver gang. Og så er det utrolig nemt 😊
Hej Rikke, hvor er det bare dejligt at høre! Jeg er også vild med, at det udover at smage godt også er nemt 😍
Jeg har lige set din opskrift og vil bestemt prøve den, men kommer du svensker i pga sødme og kan man erstatte det med sukrin i 😊
Hej Lene, jeg kommer svesker i for både farve, smag, sødme og fibre. Jeg tænker ikke sukrin er en god erstatning, så hellere et par skefulde carobpulver (pulver af johannesbrød), men hvordan den ændring vil påvirke brødets konsistens må komme an på en prøve. Skriv gerne hvordan det går, hvis du prøver 😊
Jeg vil helt bestemt prøve dit brød, det ser lækkert ud, men kan jeg erstatte svensker med dadler?
Kære Lisbeth.
Tak for et skønt brød med svesker.. Jeg har eksperimenteret videre med din opskrift. Boghvede
Kerner blev udskiftet med knækket hvedekerner, og boghvedemel blev udskiftet med Hvid Fuldkorns Hvedemel.👌mvh Dorte.
Kære Dorte, dejligt at min opskrift har givet dig lyst til at eksperimentere. Kh Lisbeth
Kære Lisbeth..
Kan jeg bage brødet uden hel boghvede..
K.h. Jytte
Kære Jytte,
Umiddelbart tænker jeg ikke det kommer til at fungere, da de hele boghvedekerner er med til at give brødet den gode struktur, og alle ingredienser er jo afstemt efter hinanden. Men du kan jo give det et forsøg, måske kommer der et helt anderledes, men stadig godt brød ud af det. Kh Lisbeth