BESTSELLER OG PRISVINDER: GRØNNE PROTEINER - sundhed & nydelse

Boghvedebrød er virkelig dejligt!

Det har nemlig god smag og skøn konsistens. Brødet minder om rugbrød, det er utrolig nemt at lave og du behøver hverken en masse forskellige typer mel eller en røremaskine (sådan en har jeg nemlig ikke selv). Til brødet her skal du ikke bruge gær, surdej eller andre egentlige hævemidler, men konsistensen er alligevel helt perfekt.

Mit boghvedebrød består, som du kan se, af hel boghvede, boghvedemel, havregryn eller boghvedeflager, loppefrøskaller og forskellige kerner. Og så er der svesker i dejen. Og hvorfor nu det, tænker du måske? Ganske enkelt fordi det fungerer helt utrolig godt, da det giver både smag og farve til brødet. Det opdagede jeg, da jeg for nylig prøvede Karina Baagøs gode opskrift på ‘Rug’brød. Brødet her er en videreudvikling af den opskrift. Svesker indeholder i øvrigt masser af cellebeskyttende antioxidanter og er langt blidere ved blodsukkeret end for eksempel rosiner.

Jeg ville gerne lave et enkelt brød af danske kornsorter med boghvede som hovedingrediens og med hele boghvedekerner. Boghvede er egentlig et frø og kaldes derfor et pseudokorn, men omtales som korn fordi det bruges på samme måde. Her kan du læse mere om boghvede. Om det super fine næringsindhold boghvede har, om dens historie, om stoffet fagopyrin mm.

Uanset om du lever glutenfrit eller ej er variation en gavnlig ting. Også når det kommer til brød.

Brødet er fryseegnet, så du kan sagtens bage flere brød ad gangen.

 

Til boghvedebrød skal du bruge:

1 brød

Hel boghvede  150 g

Vand

Svesker   50 g (kan erstattes af mørke rosiner)

Loppefrøskaller   15 g  (jeg bruger de almindelige økologiske)

Sesamfrø   50 g

Hørfrø   50 g

Solsikkerkerner   50 g

Græskarkerner   50 g

Salt   1 ½ tsk

Boghvedemel   200 g

Havregryn*   75 g (jeg bruger altid grove) eller Boghvedeflager

 

Sådan gør du

Skyl de hele boghvedekerner og sæt dem i blød i vand ca. 8 timer. Dræn dem for vand.

Blend svesker fri for klumper med 4 dl vand. Hæld det i en skål og tilsæt 2 dl kogende vand. Kom loppefrøskaller i og rør rundt, så de ikke klumper sammen.

Tilsæt derefter sesam- og hørfrø, solsikke- og græskarkerner og rør grundigt rundt med en grydeske et par minutter. Lad blandingen trække i ca. 15 minutter.

Rør derefter hel boghvede og salt i blandingen. Tilsæt mel og havregryn/boghvedeflager og rør det sammen til en ensartet masse.

Kom bagepapir i en 1 liters form, fordel dejen i og jævn overfladen. Prik brødet grundigt med en kødnål/tynd pind, så der bliver lufthuller hele vejen ned igennem dejen. Dette er vigtigt for at forhindre store lufthuller under skorpen og et brød, der klasker sammen og bliver ubagt.

Bag brødet i 1 time og 15 minutter ved 175 grader varmluft på en bagerist. Løft brødet med bagepapir op ad formen, træk bagepapiret af, stil brødet tilbage på risten i ovnen og bag det videre i 20 minutter. Hvis skorpen hæver sig under bagningen, mangler der lufthuller, prik derfor i brødet igen.

Lad brødet køle af og vent med at skære i det, til det er kølet helt af.

*Brug havregryn der er mærket “glutenfri”, hvis du vil være sikker på, at der ikke er spor af gluten i brødet. Havre er fra naturens side glutenfri, men kan indeholde spor af gluten, der skyldes afsmitning eller opblanding fra glutenholdige kornarter fra ex. nabomarken, under høst, lagring og senere forarbejdning til kornprodukter. Når havregryn og -mel er mærket med “glutenfri”, er det fra havre, som er dyrket og forarbejdet under kontrollerede glutenfri forhold. Her kan du læse om glutenfri mad

Variation:

Knus 2 tsk hele fennikelfrø i en morter og rør dem i dejen sammen med den hele boghvede. Det smager vidunderligt!

 

Var du tilfreds med denne opskrift? Så del gerne med dine venner.

Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Forlad denne opskrift og gå til oversigten sunde opskrifter

Kommentar

kommentar

Tilmeld dig inspirationsmails her

Tilmeld dig og modtag inspiration, tips, gode råd og skønne opskrifter til holistisk sundhed og grøn livsstil direkte i din indbakke.

Nul spam og du kan nemt afmelde dig igen, skulle du ønske det.