Bønnepostej der kan være klar på få minutter
Ikke dårligt vel? Slet ikke når den også smager godt, har god konsistens og er perfekt til en god, gammeldags rugbrødsmad med postej og agurk. Eller syltet agurk eller tomatskiver eller surkål eller salatblad eller hvad med lidt af det hele? Postejen smager også godt på anden slags brød. I sandwich og pitabrød, på knækbrød og kiks… Ingen grund til begrænsning. Det er en smørbar, cremet og både protein- og fiberrig bønnepostej. Sund og mættende plantebaseret pålæg.
Jeg bliver ofte spurgt om, hvad der kan bruges som pålæg, når man gerne vil skære ned på kød eller undgå det helt. Og når man ikke har økonomi til at købe de færdige vegetariske postejer i butikkerne. Bønnepostejen her er et godt valg. Den kan endda varieres ved at bruge andre krydderier eller andre bønner.
I denne bønnepostej bruger jeg letristede solsikkekerner i stedet for rå, det giver nemlig en bedre og dybere smag. Når du rister solsikkekerner, så vær omhyggelig med at de ikke bliver mørke og brændt. Bliver de mørkebrune og sorte har de fået for meget. De skal blot blive let gyldne. Overristning ødelægger nemlig fedtstofferne og der dannes skadelige stoffer. Det gælder alle frø, kerner og nødder. Sorte pletter har det bedst i kompostspanden ikke i din krop. Tricket til at undgå at brænde nødder og kerner på, er at holde konstant bevægelse i dem, når de ristes. Rist dem gerne på en støbejernspande, der har en god varmefordeling. Du kan selvfølgelig også riste i (eftervarmen på) ovnen, hvis den alligevel er i gang, her er det bare vanskeligere at holde ordentlig øje, for det går ret stærkt fra letristet til brændt.
Til bønnepostej skal du bruge:
Kogte borlottibønner (evt. pintobønner) 240 g
Letristede solsikkekerner 3/4 dl
Balsamico eddike 1 spsk
Shoyu eller tamari 1 spsk
Vand 3 spsk
Løgpulver 1 spsk
Hvidløgspulver 2 tsk
Sød paprika 3/4 tsk
Tørret timian 1/4 tsk
Allehånde 1/4 tsk
Salt
Sådan gør du:
Kom 1 dl bønner, solsikkekerner, balsamico, shoyu/tamari og vand i et højt glas/ skål og blend med stavblender til glat konsistens. Kom resten af bønnerne og krydderier ved og blend det hele sammen. Smag til med salt. Voila, så enkelt er det. Opbevar postejen i køleskab.
Tip: postej af andre bønner kan selvfølgelig laves på samme måde. Farve og smag vil være anderledes, prøv dig frem og find kombinationer du kan lide.
Var du tilfreds med denne opskrift? Tryk meget gerne “Synes godt om” nedenfor.
Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.
Forlad denne opskrift og gå til oversigten sunde opskrifter
Kære Lisbeth,
Tak fordi du deler opskrifter. Denne her glæder jeg mig til at prøve. Jeg har dog et spørgsmål: Hvor mange tørrede bønner skal jeg bruge hvis jeg gerne vil koge dem selv?
KH
Lulu
Kære Lulu
Velbekomme. Det er en stor glæde at så mange mennesker har så stor glæde af mine bøger og opskrifterne her på bloggen 🙏 Dejligt du har lyst til at prøve denne nemme postej. Hvor mange rå bønner du skal bruge, kan jeg faktisk ikke svare dig på, for jeg koger aldrig så få bønner ad gangen. Det giver ikke rigtig mening rent ressourcemæssigt. Men hvis du koger en posefuld (400-500 g) har du både til postej, til at komme i salater, deller eller suppe. Og de kan fryses ned til senere brug. God fornøjelse! Kh Lisbeth
1 dl tørrede borlottibønner vejer ca. 80 g.
1 dl kogte borlottibønner vejer
ca. 65 g.
Fremgår af vejledning på posen med økologiske borlottibønner
a coop Änglamark
Wow, virkelig lækker postej, der smager af meget og mindst ligeså godt som leverpostej 👏🏻👍🏻
Det er jeg glad for at du synes Karin, tak for at skrive det!🥰 Kh Lisbeth