Blomkålsfrikadeller er en herlig måde at bruge blomkål på.
De her er ovenikøbet nemme at lave og er dejlige at spise både varme og kolde i madpakken. Blomkål kan i det hele taget bruges på utrolig mange kreative måder. Rå og hurtig tilberedt blomkål har en fin nøddeagtig smag. Kålen er ikke bare god i salater, den kan bruges rå, stegt, bagt, grillet, marineret, saltet, fermenteret og dybstegt og indgå i et utal af forskellige tilberedninger.
I de senere år er såkaldt blomkålsris blevet udbredt, altså blomkål der findeles/hakkes helt småt og bruges på samme måde som ris, det fungerer superfint. Og blancheret frossen blomkål kan sågar bruges i smoothies uden at det kan smages. Det kan være ganske smart at øge grøntsagsindtaget på den måde og en måde at skjule grøntsager på, hvis du fx har grøntsagsforskrækkede børn.
Du kan i øvrigt helt gratis downloade min guide Børn og Grønne Sager – 18 tips til at undgå kræsne og grøntsagsforskrækkede børn
Men tilbage til blomkålsfrikadellerne. I opskriften her har jeg brugt hvidløg, fennikelfrø, urtesalt og sennep som smagsgiver. Fennikelfrø fortjener at blive brugt mere end de gør, de giver en virkelig delikat smag. Har du dem ikke på lager og bare gerne vil lave en portion deller af det blomkål der skal bruges, så kan du bruge fx. timian i stedet.
Til blomkålsfrikadeller skal du bruge:
16-18 stk
Blomkål 400 g renset vægt
Løg 1 lille
Hvidløg 1 stort fed
Fennikelfrø* 3/4 tsk
Kikærtemel 100 g
Urtesalt 1 tsk
Grov sennep 1 spsk
Kokosolie (evt. ekstra jomfuolivenolie) til stegning
*kan erstattes af 1 tsk tørret timian eller anden krydderurt
Sådan gør du:
Riv blomkål og løg groft, gerne i foodprocessor, og kom det i en skål. Hak hvidløget fint og bland det i blomkålen.
Knus fennikelfrø og rør det i farsen sammen med kikærtemel, urtesalt og sennep.
Lad farsen stå 10-15 minutter.
Form 16-18 frikadeller med hænderne og steg dem gyldne på begge sider ved middel varme.
Var du tilfreds med denne opskrift? Så del gerne med dine venner.
Opskriften er fra bogen Kål og Kærlighed, hvor du får masser af andre skønne opskrifter med kålfamilien.
Her kan du læse mit blogindlæg om KÅL OG KRÆFT
Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.
Hej Søde. Tak for alle dine dejlige opskrifter og gode råd som jeg er parat til at følge. ;).
I forbindelse med Blomkålsfrikadellerne vil jeg høre om det ikke kan lade sig gøre, at bruge broccoli i stedet eller alternativt en gang imellem, og hvad med alm. hvedemel kan det gå an? – Jeg er på affedning.
Endnu engang tak også for evt. svar hvis du kan afse tid.
Mine bedste hilsener
Lizzi
Kære Lizzi
Selv tak, så dejligt at du kan bruge det jeg deler!
Jo du kan godt bruge broccoli i stedet for blomkål, jeg synes bare selv ikke det er lige så lækkert i denne opskrift – er ellers vild med broccoli, som du nok kan se rundt omkring 🙂 Prøv evt. med halvt halvt og se om du kan lide det.
Almindelig hvedemel er generelt ikke noget jeg anbefaler, for en hel del mennesker tolererer det ikke så godt. Jeg har skrevet lidt om det i dette her blogindlæg: https://lisbethtordendahl.dk/viden-inspiration/hvede-vs-spelt/ og derudover bidrager kikærtemelet med blandt andet gode proteiner og kostfibre.
Kh Lisbeth