Lækre og sunde blåbær pandekager

Blåbær er en af topscorerne blandt bær og frugt, når det handler om indholdet af farvepigmenter og dermed antioxidanter. Hvis altså det er blåbær af sorten Vaccinium myrtillus, for blåbær er ikke bare blåbær og det er godt at kende forskellen, de forskellige sorter både smager og indeholder nemlig noget forskelligt.

Blåbær er ikke bare blåbær

De bær, som vokser vildt her i Norden (Vaccinium myrtillus) er små bær, der er farvede hele vejen igennem bærret, og som farver tænderne blå, når du spiser dem pga. indholdet af farvepigmenterne antocyaniner. Skindet er tyndt og smagen intens. Antocyaninerne er fordelt i både skind og frugtkød og derfor er indholdet i disse bær 2-3 gange højere end i de amerikanske blåbær. Det er bær af denne sort, der traditionelt er brugt som plantemedicin og som der er lavet forskning på.

Amerikanske blåbær og mosebøllebær

Der er også de amerikanske blåbær (Vaccinium corymbosum). De er væsentlig større end de vilde blåbær, har tykkere skind, er hvid-grønne indeni og smager af mindre end de vilde blåbær. Og de indeholder langt mindre antocyaniner, da de udelukkende sidder i skindet.

Og endelig er der Mosebøllebær (Vaccinium uliginosum), bær som vokser vildt i hele Norden og som kan forveksles med amerikanske blåbær, men typisk er de lidt mindre. Bærret har meget mild smag og er hvidligt indeni og har derfor heller ikke højt indhold af antocyaniner. Disse bær må ifølge Fødevarestyrelsen ikke sælges som blåbær.

Friske, frosne og økologiske

Stort set alle de friske blåbær, du kan købe i butikkerne er amerikanske blåbær. De kan kendes ved, at de ofte er ret store, og så er de lyse indeni, når du bider dem over. Friske vilde blåbær kan du være heldig at finde om sommeren på markeder og i specialbutikker. Men der findes efterhånden flere økologiske producenter, der sælger de lækre vilde superfood blåbær på frost. Disse bær er typisk meget små og afgiver rigtig meget farve. Og de smager fantastisk. De amerikanske blåbær er også ret udbredte i frostsortimentet, så tag lige et ekstra kig på posen, hvis du vil være sikker på, at du kommer hjem med de bedste blåbær. De frosne bær er geniale at bruge i bagværk, smoothies, morgengrød og optøede rørt i creme eller flødeskum.
De vilde blåbær er altså dem med mest smag og flest sundhedsfremmende egenskaber, hvilket jo selvfølgelig ikke forhindrer, at vi kan pynte vores kager og morgenmad med friske amerikanske blåbær.

Og nu til opskriften på blåbær pandekager:

 

Du skal bruge:

Banan   1 mellemstor

Æg   2 mellemstore

Kogt hel lys quinoa (se tip nedenfor)   2 dl

Vaniljepulver (ikke vaniljesukker)   1/2 tsk

Stødt kardemomme   1/2 tsk

Fintrevet citronskal   1 tsk

Salt   1/4 tsk

Fuldkornsrismel eller boghvedemel   1/2 dl

Frosne blåbær (skal ikke optøs først)   1 1/2 dl

Kokosolie

Sådan gør du:

Start med at mose bananen med en gaffel. Kom det i en skål sammen med de to æg og pisk det grundigt sammen. Bland afkølet quinoa, krydderier, citronskal, salt og mel i. Kom frosne blåbær i, tag gerne de iskrystaller der måske er mellem bærrene fra. Varm kokosolie på en pande og steg små pandekager af en stor spsk dej. Brug mellem varme og steg dem gyldne på begge sider.

Portionen giver 10-12 stk.

Blåbærpandekager kan spises til morgenmad, brunch og som et godt mellemmåltid.

TIP: Når jeg koger quinoa til aftensmad, koger jeg altid ekstra, så der bliver en rest, som kan bruges til grød, salat eller pandekager. Jeg koger quinoa sådan her: Kom 1 del (fx. 3 dl) hel quinoa i en gryde, dæk med koldt vand og rør rundt for at vaske quinoaen. Hæld det i en sigte og dræn vandet fra. Kom 2 dele – altså dobbelt så meget vand som quinoa – i gryden, tilføj en knivspids salt og bring vandet i kog. Kom quinoaen ved, når vandet koger, læg låg på og lad det koge på svag varme i 15 minutter. Sluk og lad det stå og trække 1o minutter. Variation: Hvis du rister quinoaen let gylden (efter den er vasket) på en tør pande inden du koger den, får den en lidt mere nøddeagtig smag og bliver lidt mere løs.

Var du tilfreds med denne opskrift? Tryk meget gerne “Synes godt om” nedenfor.

Husk også at tilmelde dig mit nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Forlad denne opskrift og gå til oversigten sunde opskrifter

 

Kommentar

kommentar