BESTSELLER OG PRISVINDER: GRØNNE PROTEINER - sundhed & nydelse

GRØNNE PROTEINER – sundhed & nydelse

Grønne proteiner

Grønne proteiner – sundhed og nydelse udkom i 2009, hvor den vandt Gourmand World Cookbook Awards som bedste danske kogebog indenfor sundhed og ernæring.

Bogen er en bestseller, der står i tusindvis af hjem og bruges på iPads i tusindvis af køkkener. Den populære grønne klassiker udi lækker hverdagsmad med bælgfrugter er mere aktuel end nogensinde, og du kan have e-bogen på din skærm om tre minutter, når du klikker her: Grønne proteiner – sundhed & nydelse

 

 

Køb bogen her

Den grønne klassiker der grundlagde begrebet “grønne proteiner”

Bogen var den første temabog, der fokuserede på de sunde, fantastiske og klimavenlige bælgfrugter. Alle opskrifterne indeholder bælgfrugter eller produkter af bælgfrugter og vidensafsnittet beskriver alt det som er værd at vide om disse planter.

Og det er dem du skal vælge, hvis du ønsker at kombinere nydelse, sundhed og klimahensyn! DTU Fødevareinstituttet har i februar 2020 anbefalet at Fødevarestyrelsen fremhæver bælgfrugter som proteinkilde i de officielle kostråd, hvis kosten skal være både sund og bæredygtig.

Med bogen byder Lisbeth dig velkommen til et mangfoldigt univers af fristende retter og lækkert tilbehør. Du lærer at lave vellykket, skøn og sund mad med proteinrige bønner, linser, ærter og sojaprodukterne tofu og tempeh – plantebaserede proteiner.

Ekspert i grønne proteiner

Grønne proteiner har været Lisbeths primære proteinkilder i snart 40 år. Hun har gennem årene undervist og rådgivet hundredvis af mennesker i, hvordan man bruger bælgfrugter i hverdagsmaden. Den mangeårige praktiske erfaring og hendes store ernæringsfaglige viden om proteiner får du glæde af i denne bog. Lisbeth har samlet alt det, du har brug for at vide, for at lave vellykket, skøn og sund mad med bælgfrugter. Glem alt om kedelige bønneretter!

Grønne proteiner er, helt i lighed med Lisbeths andre bøger, meget mere end en kogebog med en masse skønne opskrifter. Bogen indeholder også et vidensafsnit, der blandt andet giver dig værdifuld indsigt i proteiner, bælgfrugternes mange sundhedsfordele, proteintyper og klimabelastning og du får gode råd til hvordan du kan sammensætte en vital kost med styrkende, antiinflammatoriske og forebyggende egenskaber.

Køb bogen her

Prisvinder Gourmand World Cookbook Award

Den inspirerende bog giver dig:

  • Indsigt i de mange sundhedsfordele bælgfrugter og sojaprodukterne tofu og tempeh har.
  • Alle de tips og den vejledning du behøver for at få det bedste resultat med dem i køkkenet.
  • Mere end 100 nemme opskrifter på lækre retter til alle årstider, så det er overskueligt at få flere grønne proteiner på menuen.
  • Tips om råvarer og kendskab til særlige delikatesser – hverdagens små mirakler.
  • Hjælp til at lave mad, der får dine smagsløg til at smile og dig til at vibrere af sundhed.
  • Helt konkrete retningslinjer og praktiske råd til at sammensætte en optimal kost, der heler, styrker, glæder og vitaliserer, alt baseret på min mangeårige erfaring og faglige viden på området.

 

“Kan man kalde det det?”

Sådan lød reaktionen fra forlaget (Politikens Olivia), da vi tilbage i 2008 skulle blive enige om titlen på den kommende bog.

Grønne proteiner var min arbejdstitel i de år, jeg arbejdede på bogen, men der var liiiige den vinkel på det, at det var et navn, jeg selv havde fundet på…

Jeg ville nemlig finde en betegnelse for vegetabilske proteiner, som gav bredere associationer og havde flere lag i sig end blot at beskrive, hvor proteinerne kom fra.
Og jeg syntes simpelthen grønne proteiner, var så dækkende et navn, for det er jo det bogen handler om. En temabog om planteproteiner. Ikke bare planteproteiner, men proteiner der er grønne. Grønne selvfølgelig fordi planter er grønne, men også grønne fordi de er ideelle i en grøn, klimavenlig og bæredygtig hverdag og livsstil.

Så jeg insisterede på, at ja, ”grønne proteiner” kan man bestemt godt kalde proteiner fra planteriget. Og at det derfor skulle være bogens titel.

Og hvad er der sket siden?
Grønne proteiner er blevet et begreb. Et begreb der bruges vidt og bredt.
Det er virkelig sjovt at tænke tilbage på, hvordan det er blevet det. Det er jeg lidt stolt af. Ringe spreder sig i vandet. Frø spirer. Nye ord giver mening i nye tider.

Kender du det, at det nogle gange bare kan mærkes dybt i maven, i følelserne, i sjælen, at sådan her skal det være, dét her er det rigtige, uanset hvad andre siger?

Lisbeth Tordendahl forfatter Grønne proteiner
Grønne proteiner e-bog

Køb bogen her

Bogen er udkommet på Wisefood forlag. 184 sider. Leveres som pdf.fil lige til din iPad, computer eller mobil.

En e-bog er dejlig let og praktisk at bruge i køkkenet, den fylder ikke i reolen og gemmer du den på din mobil, har du den altid lige ved hånden, uanset hvor du befinder dig. Så kan du kigge, læse og blive inspireret, når lysten er der  – nemmere bliver det ikke.

Se bogens indhold her:

Grønne proteiner indhold

Gastronomisk interessant

Jeg prøver virkelig at spise mindre kød og mere grønt, hvilket ikke falder mig let, derfor henter jeg ofte inspiration i ”Grønne proteiner” af Lisbeth Tordendahl. Bogen fokuserer på ingredienser med et højt indhold af protein, og så er den gastronomisk interessant. Jeg er især glad for opskriften på suppe af sorte bønner, er indeholder næsten lige så meget protein som kød og mætter forbløffende godt.

Fra artikel i Børsen, november 2020: Gastronomiredaktør Ole Troelsø ejer hundredevis af kogebøger, men disse fem er blandt dem, han bruger mest til hverdag og fest.

Ole Troelsø

Gastronomiredaktør Børsen

Tilmeld dig inspirationsmails her

Tilmeld dig og modtag inspiration, tips, gode råd og skønne opskrifter til holistisk sundhed og grøn livsstil direkte i din indbakke.

Nul spam og du kan nemt afmelde dig igen, skulle du ønske det.