DET SØDE – sundhed & nydelse

Sød nydelse med fristende lækkerier uden sukker.
Mere end 100 opskrifter på uimodståelige kager, desserter, slik og snacks. I bogen DET SØDE sundhed & nydelse har Lisbeth Tordendahl samlet de bedste af sine opskrifter på fristende søde lækkerier lavet af sunde nærende råvarer. Opskrifter der viser, hvor nemt det er at lave skønne søde sager af helt naturlige ingredienser, der bidrager til din sundhed med vitaminer, mineraler, fibre, sunde fedtstoffer og proteiner. Sødet med naturlige sundere sødemidler og frugt. Ingen sukker, ingen hvede, ingen mælk. Kager bagt med fuldkorn og et stort udvalg af kager og desserter helt uden gluten. Søde glæder uden sukkerchok, træthed, ballonmave og dårlig samvittighed.
Og du behøver ingen særlige evner udi bager- og konditorfaget, opskrifterne er lavet til helt almindelige mennesker og er lette at gå til.
Køb e-bog her
Bog 2. sortering – små ubetydelige fejl
✔️hverdagsdesserter ✔️nemt guf ✔️muffins ✔️fastelavnsboller ✔️cupcakes ✔️farvestrålende pynt ✔️ julebag ✔️is ✔️tærter ✔️smukke lagkager ✔️skærekager
Du får masser af muligheder for at forkæle dig selv og dem du holder af med omsorgsfuld sødme og til at tilfredsstille lysten til sødt på en god måde. Der er nytænkning, kreativitet og masser af inspiration.
DET SØDE – sundhed & nydelse er gennemillustreret med smukke fotos af fotograf Tia Borgsmidt. Den flotte og unikke grafiske tilrettelægning er lavet af grafiker Le Lyhne Fischer.

Køb e-bog her
Bog 2. sortering – små ubetydelige fejl
DET SIGER ANDRE OM DET SØDE – sundhed & nydelse:
Der er korte introduktioner og klare holdninger til kvalitet og råvarer, og det betyder ind med naturlige uforarbejdede og økologiske råvarer, fyldt med smag, kraft og næring og ud med de raffinerede og syntetiske. Enkelt og godt.
Bogens budskaber og opskrifter er krydret med smukke og inspirerende fotos, og måske har du også lyst til at kaste dig ud i en sommerlig bærlagkage, de skønne kryddermuffins med nødder og chokolade eller de delikate hindbær-mandelkager – allesammen helt uden tilsat sukker og bagt af de allerbedste råvarer. Bogen får mine varmeste anbefalinger.
Ikke alene leverer bogen en stribe lækre og indbydende opskrifter på det søde liv, Lisbeth giver også en grundig introduktion til principperne bag og giver meningsfulde svar på, om sukker er farligt, om sødemidler er bedre og hvordan det nu lige er med det gluten.
Alle opskrifter uden hvede, mælk og sukker. Mange er også glutenfri. Og det kan jo være en fordel, hvis nu ernæringsterapeuten har anbefalet at leve uden disse fødevarer for en tid.
Her på CET kan vi også godt lide tankerne bag bogen: At vi, i stedet for at fx bekæmpe trangen til det søde, kan skabe en kultur, hvor det søde er af høj kvalitet. Nydelse og sundhed i stedet for sukkerchok.
Bogen er spækket med vidunderlige opskrifter der er nemme at gå til og ikke kræver den store raket videnskab i bagning. Lige en bog for mig, der er elendig til at bage.
Der er opskrifter på kager, lagkager, desserter, slik, snacks, tærter, muffins, drikke og ja, jeg kunne blive ved at nævne de skønne herligheder.
Det allerbedste ved alle disse vidunderlige opskrifter er at der er ikke brugt sukker. Men kun sødme fra naturens egne råvarer i en smuk og sødmefuld komposition. Så der er alt hvad dit søde hjerte og hjerne kan begære.
Ud over de skønne opskrifter, deler hun ud af en viden der drager dig ind i et univers i, hvordan dine organer og hjerne reagere på det søde og især det industrielle hvide sukker. Hvordan det påvirker dig.
Lisbeth Tordendahl har den dejlige holdning, at trangen til sødt ikke skal bekæmpes, og med et fornuftigt samarbejde med kroppens kemi er der plads til det søde uden der laves store skader i din krop. Så både hjerne og din indre kemi bliver tilfredsstillet.
Indrømmet, efter jeg fik bogen i hånden første gang gik der ikke mere end 5 timer, før der stod en abrikos kage på bordet. Og ugen efter kom chokolade kager på bordet. Jeg valgte, at bruge chokolade uden sukker. Og jeg kunne med god samvittighed snige et lille stykke ned i min datters madpakke som en lille snack
Den er alle pengene værd, spækket med viden og sødmefulde herligheder.
Jeg har dog et (positivt) kritikpunkt, man er i dyb tvivl over, hvad man skal starte med at bage.
Køb e-bog her
Bog 2. sortering – små ubetydelige fejl


BONUS
Her får du idéer til mix-og-match og andet inspiration til at få endnu mere ud af din bog. Og du kan se rettelser opdaget efter bogen gik i tryk. Både forfatter og forlag ønsker selvfølgelig inderligt, at bogen kommer ud total fejlfri, men ligegyldigt hvor mange minutiøse korrekturlæsninger, der er foretaget, vil der ALTID være noget der bliver overset, er jeg blevet fortalt af erfarne folk – mærkeligt nok, for alle gøre sig jo yderst umage med at opdage slåfejl og andet. Men sådan er det altså og her kære læser, bliver du som sagt opdateret, så du kan skrive til i dit eksemplar. Skulle du opdage en fejl vi ikke har set – jeg håber det ikke ! – må du meget gerne give besked til lisbeth@tordendahl.dk. Tak.
BONUS til opskrifterne i bogen:
- Jordbærkage side 53 kan nemt forvandles til en skøn og meget smuk blåbær-fersken-kage ved at bruge friske blåbær blandet med skinfri og udskåret fersken/nektarin. Hvis du ikke vil smutte mandler selv, men køber mandler uden hinder, skal du brug 145 g til dejen. Køber du mandelmel skal det ikke være fedtreduceret.
- Vandbakkelser (fastelavnsboller) side 62 kan laves glutenfri ved at skifte sigtet speltmel ud med rismel og fuldkorns speltmel ud med havremel.
- Små hindbær-mandelkager side 69 kan laves glutenfri ved at bruge fuldkorns havremel i stedet for fuldkorns speltmel.
- Gulerodskage side 71 (OBS – se rettelser nederst på siden) er også lækker med hvid cashew frosting (side 171) og orange kokos goji drys (side 168) – det er den du ser på billedet på side 169. Kagen kan bages med dadelpuré istedet for ahornssirup, hvis du vil have den rent frugtsødet. Den bliver knap så sød. Opskriften kan nemt forvandles til en lækker valnøddekage – se rettelser nedenfor.
- Mandelkage side 85: Hvis du ikke vil smutte mandler selv, men køber mandler uden hinder, skal du brug 185 g. Bruger du færdigkøbt mandelmel, skal det ikke være fedtreduceret, og du skal så bruge 170g til dejen.
- Kryddermuffins med nødder side 86 kan laves glutenfri ved at bruge fuldkorns havremel i stedet for fuldkorns speltmel. Dejen kan bages i fad og pyntes med hvid cashew frosting (side 171) og pyntes med hakkede pistaciekerner og tørrede tranebær (der fås sødet med æblekoncentrat istedet for sukker). Som foto af Jule-krydderkage nedenfor.
- Opskriften på hindbæris side 127 kan selvfølgelig bruges som basisopskrift til andre bæris.
- Kugler side 141 kan også trilles i kokosdrys (side 168).
- Nem kakao-hampe drik side 149 kan tilføjes lidt appelsinskal, kanel eller frisk ingefær.
- Rustik marcipan – raw style side 179: har du ikke en stor, blød og saftig dadel, skal du bruge mere end en og evt. et par dråber vand.
- Marcipan side 180: hvis du ikke vil smutte mandler selv, men købe mandler uden hinder, skal du bruge 185 g. Bruger du færdigkøbt mandelmel, skal det ikke være fedtreduceret.
GLUTENFRI?
Ca. 15% af bogens opskrifter indeholder gluten. De fleste kan dog forholdsvis nemt konverteres til glutenfri variationer, fx. ved at udskifte fuldkorns speltmel med havremel og sigtet speltmel med rismel (se ovenfor under BONUS). Resultatet bliver selvfølgelig lidt anderledes, men dem jeg, siden bogens udgivelse, har afprøvet det med, er blevet super gode.
RETTELSER til 1.udgave
Side 71: To-i-en-kage-opskrift eller Sådan Opstod En Uplanlagt Men Rigtig Lækker Valnøddekage: der er i gulerodskage-opskriften blevet byttet om på mængder af gulerod og valnødder. Til gulerodskage skal der bruges 170 g gulerod og 50 g valnødder. Til valnøddekage omvendt.
Side 86: Kryddermuffins med nødder mangler ikon “indeholder gluten”. De kan gøres glutenfri ved at bruge fuldkorns havremel i stedet for fuldkorns speltmel.
Side 118: Julekager og pebernødder: den rigtige mængde fuldkorns speltmel er 125 g.