GRØNNE PROTEINER – sundhed & nydelse

Grønne proteiner – sundhed og nydelse udkom i 2009, hvor den vandt Gourmand World Cookbook Awards som bedste danske kogebog indenfor sundhed og ernæring.

Bogen blev en bestseller og er blevet en grøn klassiker udi lækker madlavning med bælgfrugter. Bogen er helt udsolgt i trykt udgave, men du kan heldigvis – for den er mere aktuel end nogensinde – få den som e-bog: Grønne proteiner – sundhed & nydelse

 

 

Køb bogen her

Den grønne klassiker der grundlagde begrebet “grønne proteiner”

Bogen var den første temabog, der fokuserede på de sunde, fantastiske og klimavenlige bælgfrugter. Alle opskrifterne indeholder bælgfrugter eller produkter af bælgfrugter og vidensafsnittet beskriver alt det som er værd at vide om disse planter.

Og det er dem du skal vælge, hvis du ønsker at kombinere nydelse, sundhed og klimahensyn! DTU Fødevareinstituttet har i februar 2020 anbefalet at Fødevarestyrelsen fremhæver bælgfrugter som proteinkilde i de officielle kostråd, hvis kosten skal være både sund og bæredygtig.

Bogen byder dig velkommen til et mangfoldigt univers af fristende retter og lækkert tilbehør. Lisbeth lærer dig at lave vellykket, skøn og sund mad med proteinrige bønner, linser, ærter og sojaprodukterne tofu og tempeh – grønne proteiner. Glem alt om kedelige bønneretter!

Køb bogen her

“Kan man kalde det det?”

Sådan lød reaktionen fra forlaget (Politikens Olivia), da vi tilbage i 2008 skulle blive enige om titlen på den kommende bog.

Grønne proteiner var min arbejdstitel i de år, jeg arbejdede på bogen, men der var liiiige den vinkel på det, at det var et navn, jeg selv havde fundet på…

Jeg ville nemlig finde en betegnelse for vegetabilske proteiner, som gav bredere associationer og havde flere lag i sig end blot at beskrive, hvor proteinerne kom fra.
Og jeg syntes simpelthen grønne proteiner, var så dækkende et navn, for det er jo det bogen handler om. En temabog om planteproteiner. Ikke bare planteproteiner, men proteiner der er grønne. Grønne selvfølgelig fordi planter er grønne, men også grønne fordi de er ideelle i en grøn, klimavenlig og bæredygtig hverdag og livsstil.

Så jeg insisterede på, at ja, ”grønne proteiner” kan man bestemt godt kalde proteiner fra planteriget. Og at det derfor skulle være bogens titel.

Og hvad er der sket siden?
Grønne proteiner er blevet et begreb. Et begreb der bruges vidt og bredt.
Det er virkelig sjovt at tænke tilbage på, hvordan det er blevet det. Det er jeg lidt stolt af. Ringe spreder sig i vandet. Frø spirer. Nye ord giver mening i nye tider.

Kender du det, at det nogle gange bare kan mærkes dybt i maven, i følelserne, i sjælen, at sådan her skal det være, dét her er det rigtige, uanset hvad andre siger?

Køb bogen her